Stor familj. Carl E Petterson med sin fru, kannibalhövdingens dotter Sindu klädd i Österåkerdräkt, utanför hemmet på ön Simberi i Söderhavet. Alla barnen fick svenska namn så som Erik, Elsa, Anna och Villy. Foto: Privat

Pippis pappas förlaga - en sjöman från Sollentuna

På torsdag, den 26 november, har det gått 75 år sedan Astrid Lindgrens första bok om Pippi Långstrump publicerades. Då säger vi grattis! Och inte bara till Pippi själv utan även till hennes pappa, sjörövarkungen Efraim, som i verkligheten hette Carl Pettersson och kom från Sollentuna.

  • Publicerad 08:00, 22 nov 2020

Alla barn mellan 5 och 95 år vet att Pippi Långstrumps pappa var en sjökapten som hette Efraim. Och att han blev kung på en ö i Söderhavet sedan han spolats överbord vid ett skeppsbrott.

Inte lika många vet att det fanns en förlaga i verkliga livet. Han hette Carl E Pettersson och föddes i Skogstorp i Sollentuna församling 1875.

Artikel från 1935

Den sanna historien om sjömannen från Sollentuna är lika fantastisk som Efraims påhittade – och likheterna är slående.

– Utan den här mannen hade världen inte haft Hoppetossa och Kurrekurreduttön – essenserna som gör Pippi så spännande och en av världens mest älskade barnböcker, sa Joakim Langer till Lokaltidningen Mitt i för några år sedan då han arbetade för att försöka spela in en film om verklighetens Efraim Långstrump.

Det var författaren Joakim Langer som först uppmärksammade likheterna mellan Carl E Pettersson och Pippis pappa.

Han låg sömnlös en natt och läste en artikel från 1935 som hans pappa, underhållaren Pekka Langer, hade sparat. Artikeln handlade om svensken Carl Emil Petterson, som 1904 flöt iland på den öde ön Tabar.

Vän med kannibalerna

Pettersson blev god vän med kannibalerna på grannön Simberi, gifte sig med hövdingens dotter Sindu, levde på ön i många år och fick nio barn. När Joakim Langer läste i artikeln att svensken hade hittat en massa guld och blev omåttligt rik hajade han till.

Det visade sig sedan att svenska tidningar hade skrivit en hel del om "kungen i Söderhavet” på 1930-talet. Med all sannolikhet inspirerades Astrid Lindgren av artiklarna, även om hon själv inte har bekräftat detta innan hon dog 2002.

Byggde upp förmögenhet

Carl E Pettersson föddes 1875 i Sollentuna. Som 17-åring gick han till sjöss och åkte runt i världen på olika fartyg. Efter några år valde han att stanna kvar i Söderhavet, på Tyska Nya Guinea, där han åkte transporterade odlingsprodukter som tobak, bomull och framför allt kopra.

Under en resa juldagen 1904 förliste hans fartyg vid Tabar Island. Carl lyckades rädda sig i land på ön och bosatte sig på den intilliggande ön Simberi. Där byggde han upp en egen kokosnötplantage och började sälja kopra till tyskarna.

1907 gifte han sig med lokalhövdingen Lamys 16-åriga dotter Sindy, tillsammans fick de nio barn. Hans status ökade ytterligare och när Sindys far dog blev Carl kung över Simberi. Men Sindy dog 1921 och Carl blev ensamstående med de många barnen.

Gifte om sig

Han reste hem till Sverige för att söka efter en ny kvinna som kunde följa med honom till Söderhavet och hjälpa honom att ta hand om barnen. Han träffade Jessie Simpson från Gävle. Hon följde med Carl tillbaka till Söderhavet och de gifte sig på Simberi 1923.

Under Carls frånvaro hade plantagerna skötts sporadiskt och när världspriset på kopra dessutom gick ner lönade det sig knappt att driva dem längre. Men Carl hade börjat vaska guld och hittade en fyndighet som han kunde försörja sig på.

Kreugerkraschen slog hårt

Carl hade byggt upp en förmögenhet, men det mesta hade han placerat i Kreugeraktier och efter Kreugerkraschen i början av 1930-talet var han plötsligt nästan lika fattig som när han en gång i tiden gav sig iväg från Sollentuna och Sverige.

Hans fru Jessie blev sjuk i malaria och cancer och återvände till Sverige där hon dog 1935. Även Carls hälsa hade blivit sämre på grund av malaria och han hade varken pengar eller kraft för att kunna resa till sin frus begravning. I stället sökte han sig till Australien, där hans syster Maria bodde, för att få vård. Men 1937 dog han av en hjärtinfarkt, 61 år gammal, och begravdes i Sydney.

Carls liv kan bli film

Carl Emil Pettersson föddes i Skogstorp, Sollentuna, 1875.

Som 17-åring gick han till sjöss.

1904 förliste det skepp han färdades på utanför ön Tabar i nuvarande Papua Nya Guinea. Pettersson sköljdes i land, blev vän med den lokala kannibalhövdingen och gifte sig med hans dotter. De fick nio barn.

Pettersson tjänade en förmögenhet på de kokosplantager han ägde och senare på guldfyndigheter.

Han dog i Sydney i Australien 1937.

Joakim Langer har i flera år haft långtgående filmplaner. De har hittills fallit på att Astrid Lindgren AB inte har godkänt de olika manus som har skrivits. "Men vi jobbar på med att göra en film. Den ska handla om Carl Petterssons liv och inte om Pippis pappa", säger Joakim Langer.

Visa merVisa mindre

Första boken kom den 26 november 1945

Pippi Långstrump är en av Astrid Lindgrens mest kända figurer och även namnet på den första boken om Pippi.

Astrid Lindgren började berätta om Pippi då hennes 7-åriga dotter Karin var sjuk.

När Lindgren en dag i mars 1944 stukade foten var hon tvungen att hålla sig stilla och under den tiden skrev hon ned berättelserna.

Vid Karins 10-årsdag i maj 1944 fick hon de nedskrivna berättelserna i present.

Manuset refuserades först av Bonniers förlag men gavs sedan ut av Rabén & Sjögren, där den första boken publicerades den 26 november 1945.

Visa merVisa mindre

Fallet från balkongen utreds som mord

Nyheter Ännu ingen gripen Kvinnan som föll från en balkong i Tureberg i fredags har avlidit av sina skador och ärendet utreds nu som mord.tisdag 15/6 15:10

Emil från Bollstanäs tävlar för landslaget

Nyheter Turebergsfriidrottaren springer stafett och 200 meter i helgens lag-EM i Rumänien Emil Johansson, friidrottare från Bollstanäs i Upplands Väsby, är uttagen till landslaget för att representera Sverige i Lag-EM i helgen i rumänska Cluj. Han ska springa 200 meter och stafett 4 x 400...tisdag 15/6 11:40