Sedan december 2021 är snabbuss 565 mellan Bredden och Stockholm city borttagen, sörjd och saknad av många pendlande Väsbybor.

En av dem som kämpar för att få tillbaka den är Piotr Bembnowski. Han jobbar som kock på en hotellrestaurang nära Hagaparken i Solna.

– När jag åkte med 565:an kom jag till jobbet på 25–30 minuter. När buss och pendeltåg funkar som de ska tar det cirka en timme. Men de funkar inte så bra. Jag känner mig lurad, säger han.

Piotr har uppvaktat politiker, både lokala och regionpolitiker, för att få tillbaka bussen. Utan resultat.

– Regionen sa att de tog bort 565 på grund av att pendeltåg funkar bättre och går oftare. Det är bara tomma ord... Den senaste tiden kommer tågen bara en gång i halvtimmen på grund av personalbrist och hundra andra fel.

"Rätt att ta bussen till stan"

Men Piotr är inte ensam om att kämpa för 565:an. Flera partier i Väsby vill ha tillbaka bussen och socialdemokraterna gick till och med till val på löftet att den skulle återinsättas.

Vad hände?

– Vallöftet om att få bussen på plats igen kommer jag och Socialdemokraterna kämpa för att förverkliga under mandatperioden. Att få busslinjen på plats i år tror jag tyvärr inte är möjligt med tanke på regionens ekonomi, men jag förväntar mig att busslinjen kommer på plats igen under mandatperioden. Hellre förr än senare, säger Mathias Bohman.

Han säger sig ha pratat med S:s ledande företrädare i regionen, som beslutar om länets kollektivtrafik.

– Jag kommer inte att ge mig förrän busslinjen är på plats igen.

Mitt i har utan framgång sökt vice ordförande i regionens trafiknämnd, Jens Sjöström (S). Vi har även kontaktat regionens trafikråd, Anton Fendert (MP), som inte kan uttala sig om om huruvida buss 565 återinsätts under mandatperioden.