Som klimataktivist har Petra Palmén gjort avtryck både nationellt och lokalt. I år kan hon bland annat se tillbaka på Friskis & Svettis beslut att sluta med träningsresor med flyg efter ett initiativ som ursprungligen utgick från den nyblivne Skarpnäcksbon.

Hon har också varit med och arrangerat klimatkonferens i Bagarmossen med gäster från hela Sverige. Men hon har inte alltid jobbat för förändring. Tvärtom.

Bränderna förändrade

Vändningen kom sommaren 2018 när stora skogsbränder rasade på flera håll i Sverige. I augusti samma år inledde Greta Thunberg sina klimatstrejker utanför Sveriges riksdag.

Bränderna och Thunbergs tal gjorde stort intryck.

– Greta Thunberg sa: "Ni säger att ni älskar era barn, ändå stjäl ni från vår framtid." Det var bara wow!, säger Petra Palmén.

Hon började se sig själv i spegeln. Vid den här tiden turistade hon med flyg flera gånger om året. Men julen 2019 gick sista flygresan till Teneriffa. Sedan dess gäller tåg och båt.

Förändrade livet

Hemma i köket i Skarpnäck visar och berättar hon om förändringar hon gjort i det stora och det lilla. Här finns pulvertvålen hon köper och blandar ut med vatten själv för att slippa transporten av vatten, klämman som gör att du får ut det sista ur tandkrämstuben, men hon berättar också om tepåsarna som får räcka även till påtåren. Om dessa kategoriseras under små förändringar så hamnar nog själva tillvaron och det nya livet i Skarpnäck under kategorin stora förändringar.

Hit flyttade nämligen Petra Palmén i december, för att få loss pengar till sitt nya liv som klimataktivist på heltid. Hon sålde sin lägenhet på Söder och köpte en billigare i Skarpnäck.

– Vi får se om pengarna räcker fram till pensionen. Men klimataktivist kommer jag även vara som pensionär.

Fram till årskiftet är hon projektanställd hos föreningen Klimataktion som nyligen arrangerade konferensen Framtidsforum i Bagarmossen. Lönen hon lyfter nu är ungefär hälften av den hon hade som affärsutvecklare på ett känt svenskt modeföretag.

– Jag kommer nog inte behöva köpa mer kläder i livet. Jag har så det räcker.

Samtidigt ser hon personlig förbättringspotential och kallar sig fortfarande klimatsyndare. Hon skulle kunna krympa boytan och äter till exempel fortfarande kött.

– Men det är också något jag äter mycket mindre av i dag.

Friskis slutar med flyg

Sedan hon började engagera sig för klimatets skull har hon gjort avtryck både nationellt och lokalt. För ett par år sedan reagerade hon mot Friskis & Svettis träningsresor med flyg utomlands. Tillsammans med andra medlemmar inledde hon ett arbete som ledde till att träningsresorna med flyg upphört helt. Hon är också medgrundare till nätverket Hållbara Skarpnäck och aktiv i sin bostadsrättsförening för att få in klimatperspektiv i besluten.

Närmsta tiden gäller Framtidsforum som arrangeras 22-23 oktober. Det blir föredrag, workshops och klimatutställningar där flera gäster, föreläsare och ledare är inbjudna. Bland rubrikerna finns bland annat klimatinspiratörskurs, skrivarworkshop och Notterdam – framtidsstaden. Här finns också punkten aktivistskola.

– Deltagarna ska få kunskap och inspiration om hur det går att påverka sin omgivning, politiker och myndigheter att tänka på klimatet.

Aktivist får nog många att tänka på vägblockader i dag. Är det något som lärs ut?

– Klimataktion använder inte dom metoderna för att få människor att förstå att vi befinner oss i en klimatkris. Aktivistskolan har inget med civil olydnad att göra.

Konferensen arrangeras som ett led i pengar Klimataktion fick av Svenska Postkodstiftelsen.