Från 2017 till 2019 avbildade skulptören Peter Linde fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Skyddad av kvällens mörker smög sig fotbollsstjärnan in i ateljén i Saltsjöbaden utan att bli upptäckt. Vid tre tillfällen stod han modell och uppmanade Peter Linde: ”Överdriv, överdriv.”

Från början var den drygt två meter långa och omkring 400 kilo tunga statyn tänkt att placeras utanför nationalarenan Friends i Solna. Men AIK-supportrarna protesterade.

– De skulle sänka den på havets botten, de är lika jäkliga som Malmö FF:arna, säger Peter Linde.

Hände även Hjalmar Söderberg

I stället skänkte Svenska fotbollförbundet statyn till Malmö där den invigdes på Stadiontorget den 8 oktober 2019.

Men efter att Zlatan Ibrahimovic i slutet av 2019 köpte in sig i Malmös allsvenska konkurrent Hammarby vandaliserades statyn vid flera tillfällen. Till sist så illa att den välte.

Zlatanstatyn ställdes ut på Stadiontorget i Malmö den 8 oktober 2019 men vandaliserades efter att Zlatan Ibrahimovic köpt aktier i Hammarby.

Zlatanstatyn ställdes ut på Stadiontorget i Malmö den 8 oktober 2019 men vandaliserades efter att Zlatan Ibrahimovic köpt aktier i Hammarby.

Hadar Holm

– Det är inte roligt att se, det kan jag säga. Men det händer ibland. På Hjalmar Söderberg-statyn utanför Kungliga biblioteket sågade de på käppen. Men där är svetsats på en ny. Folk tycker om att förstöra, säger Peter Linde.

På hemlig plats

Under fyra dagar i vinter har han varit i Malmö och reparerat statyn. Malmö stad avsatte 350 000 kronor för renoveringen. Men Peter Linde gjorde jobbet gratis.

– De som svetsade har fått betalt men jag har inte fått ett öre och inte velat ha något heller. Jag var mest ivrig att få den ihoplagad. Jag ville inte fördröja det med att de skulle fundera över vad jag skulle ha betalt. 

Malmö stad befarar att den kommer att vandaliseras igen om den ställs ut och förvarar därför den på en hemlig plats på obestämd tid.

"Handlar om ett stycke liv"

Peter Linde är uppgiven och känner att hans verk har missförståtts.

– Statyn handlar inte om fotboll. Den handlar om ett stycke liv – den ska skildra en livskänsla. Plockar de fram den om 1 000 år är det ju ingen som vet vilket lag han spelade i, men den ska kännas lika aktuell. 

Nu skulpterar Peter Linde tre andra personer. Han vill inte avslöja vilka men berättar att en av dem lever och två är döda.

Gott äppelmos

Skulptören har hunnit bli 77 år men har inga tankar på att lägga av.

– Nej, för sjutton. Jag håller på tills jag dör, ungefär. Så länge jag kan hålla mig uppe på benen. Jag tycker att det är roligt, det är den enda grundläggande orsaken.

Turbulensen kring Zlatanstatyn avskräcker honom inte från att avbilda personer som väcker känslor.

– Jag tänker inte så. Jag skildrar ett stycke liv i tillvaron. Vilken person det råkar vara är en ren tillfällighet. Jag tar alla äpplen som ligger närmast till hands och gör det bästa av det. Kanske blir det ett väldigt gott äppelmos.