I mörkret. Sjöräddningssällskapet RS Dalarös piloter och svävare under torsdagskvällens räddningsinsats. Foto: Sjöräddningssällskapet RS Dalarö

Personer gick genom isen – låg i vattnet i 25 minuter

De tre personer som fördes till sjukhus efter att ha gått genom isen mellan öarna Kanan och Idskär utanför Ekerö tros ha legat i vaken i 25 minuter. Två öbor som gav sig ut i mörkret för att hjälpa dem hamnade själva i vattnet.

  • Publicerad 18:50, 26 feb 2021

Strax före klockan 21 på torsdagskvällen larmades räddningstjänst, ambulans och Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral om att tre personer hade gått genom isen mellan öarna Kanan och Idskär utanför Ekerö. På isen befann sig också ett barn, som inte hade ramlat i vaken.

– Någon på land hörde skrik från isen. De hörde någon ropa på hjälp och de såg ficklampor. Då larmade de oss, säger Birgitta Eckermark, flygräddningsledare vid Sjöräddningscentralen.

20 minuter senare var två brandmän där. De låg på särskilda brädor de använder för att inte falla igenom det frusna vattnet och hittade de tre personerna i vaken. Olycksplatsen var omkring 300 meter från fastlandet.

– Under tiden hade det kommit ut folk från grannön Kanan. Två personer som hade gett sig ut för att hjälpa hade själva hamnat i vaken, säger Birgitta Eckermark.

Svävare

Det tog ambulanshelikoptern 25 minuter att ta sig dit. Med hjälp av en vinsch drog de upp den första personen ur vaken och åkte omedelbart till sjukhuset. När helikoptern kom tillbaka hade brandmännen dragit upp de andra två.

Dessa två och barnet som också befann sig på isen fördes till sjukhus med helikoptern.

– Vi bedömer att de hade legat i vattnet i 20–25 minuter. De kan ta tagit sig upp och så har den brustit igen, men det tog 25 minuter från det att larmet gick till dess att de räddades, säger Birgitta Eckermark.

De två som hade försökt hjälpa till och rasat igenom var inte i behov av vård.

När den sista personen hade dragits upp anlände Sjöräddningssällskapet RS Munsö/Ekerö och RS Dalarö. De kom dit med två svävare.

– Det tog 45 minuter för oss från Dalarö att ta oss dit. När vi var framme var den sista personen säkrad och vi körde hem de uttröttade brandmännen. Det är en tuff miljö att arbeta i, säger Helge Skälén, svävarpilot vid Sjöräddningssällskapet.

– När det är flera personer som har gått genom isen är det viktigt att få fram många resurser för det arbetet tar tid. Och vi har belysning på svävarna vilket kan vara värdefullt när brandmännen arbetar i mörkret.

Väderomslag

Insatsen avslutades vid 22.30.

Vädret har slagit om, och nu gäller det att undvika isar, enligt Gösta Norrgård vid Friluftsfrämjandet, som har hand om skridskobanan vid Tranholmen.

– Man ska absolut inte ge sig ut på isarna om man inte har tillräcklig kunskap, utrustning och sällskap, säger han.

– När det är så här varmt kommer isarna väldigt snabbt att bli helt obrukbara. Det enda rimliga i är att avråda folk från att ge sig ut.


 


 

Svävarpilot. Helge Skälén var på plats från Sjöräddningssällskapet RS Dalarö. Foto: Privat