Norra Gärdet, Strandvägen Special eller varför inte det franska Östermalm?

Som boende på Gärdet klappar Per Haukas hjärta lite extra för Östermalm, men faktum är att han har en relation till samtliga av de 32 stadsvandringar ha ger i Stockholm.

– Jag är född i Bromma, har bott på Ekerö och i Saltsjöbaden och arbetat på Kungsholmen och i Vasastan. Men på Södermalm har jag inga vandringar.

Per Haukaas började som bussguide, och efter 20 år började han guida till fots, i egen regi. Det är ett annorlunda sätt att arbeta, mötet med deltagarna blir mer personligt och innehållet mer detaljerat, berättar han.

De flesta är stockholmare

Och när en vandring kan begränsas till en stadsdel, ett par kvarter eller till och med en enskild gata – istället för att täcka en hel stad med dess monumentalbyggnader – då kommer hans specialkunskaper och personliga engagemang till rätta.

– De flesta deltagare är faktiskt, eller har varit, stockholmare som vill lära sig mer om sin egen stad.

I år är Per Haukaas en av mottagarna av St Eriksmedaljen 2021. På grund av pandemin har ceremonin flyttats fram till oktober.

– Jag blev jätteglad, det är en stor ära! Jag har många kollegor och konkurrenter som guidar, men många försvinner efter en tid. Det är svårare än man tror att leda stadsvandringar, man behöver ha massor av olika vinklar – det räcker inte med att ställa sig i ett hörn och prata.