Stockholmskännare. Per Haukaas har guidat stockholmare och turister i 40 år. Nu får han medalj. Foto: Karin Nilsson

Per Haukaas hyllas för sina guidade stadsvandringar

Först 20 år på bussar – sedan ytterligare 20 till fots. Gärdetbon Per Haukaas har guidat längre än de flesta i Stockholm, och nu får han St Eriksmedaljen för den kunskap och inspiration han spridit.

  • Publicerad 10:16, 6 jul 2021

Norra Gärdet, Strandvägen Special eller varför inte det franska Östermalm?

Som boende på Gärdet klappar Per Haukas hjärta lite extra för Östermalm, men faktum är att han har en relation till samtliga av de 32 stadsvandringar ha ger i Stockholm.

– Jag är född i Bromma, har bott på Ekerö och i Saltsjöbaden och arbetat på Kungsholmen och i Vasastan. Men på Södermalm har jag inga vandringar.

Per Haukaas började som bussguide, och efter 20 år började han guida till fots, i egen regi. Det är ett annorlunda sätt att arbeta, mötet med deltagarna blir mer personligt och innehållet mer detaljerat, berättar han.

De flesta är stockholmare

Och när en vandring kan begränsas till en stadsdel, ett par kvarter eller till och med en enskild gata – istället för att täcka en hel stad med dess monumentalbyggnader – då kommer hans specialkunskaper och personliga engagemang till rätta.

– De flesta deltagare är faktiskt, eller har varit, stockholmare som vill lära sig mer om sin egen stad.

I år är Per Haukaas en av mottagarna av St Eriksmedaljen 2021. På grund av pandemin har ceremonin flyttats fram till oktober.

– Jag blev jätteglad, det är en stor ära! Jag har många kollegor och konkurrenter som guidar, men många försvinner efter en tid. Det är svårare än man tror att leda stadsvandringar, man behöver ha massor av olika vinklar – det räcker inte med att ställa sig i ett hörn och prata.

Juryns motivering

"Per Haukaas är en välkänd källa till kunskap och inspiration om Stockholm och har i över 20 år guidat såväl infödda stockholmare som turister. Genom sina innehållsrika och populära stadsvandringar har han inspirerat många till att lära sig mer om vår huvudstad".

Juryns motivering