DYRT. Lägenheten på Grev Turegatan hyrdes ut i andrahand för 48 000 kronor i månaden, skriver Hem & Hyra. Foto: Mostphotos

Par på Östermalm betalade 48 000 i andrahandshyra – får tillbaka rekordsumma

En lägenhet på Östermalm hyrdes ut för i andrahand till ett par för mer än dubbla förstahandshyran. Nu ska paret få tillbaka över 277 000 kronor.

  • Publicerad 08:01, 19 aug 2022

Det har Svea hovrätt slagit fast, rapporterar Hem & Hyra.

Paret hyrde med hjälp av Tyska ambassaden en lägenhet i andra hand av en kvinna från augusti 2017 till augusti 2019. I slutet av hyresperioden vände sig paret till hyresnämnden och ville få tillbaka 442 000 kronor.

Kvinnan som hyrde ut lägenheten menade dock att hon hade haft dyra omkostnader och bland annat målat om väggarna och slipat golvet efter parets begäran, skriver Hem & Hyra.

Då störs vi mest av våra grannar

Hyresnämnden slog fast att den skäliga hyran för lägenheten borde vara 21 500 kronor i månaden, plus fem procents påslag då den var delvis möblerad. Det här innebär att kvinnan tvingades betala tillbaka över 295 000 kronor till paret.

Kvinnan överklagade då till Svea hovrätt, som dock gick på hyresnämndens linje och beslutade att återbetalningen skulle landa på drygt 277 000 kronor.

– Jag kan inte dra mig till minnes att jag hört talas om en så hög summa tidigare, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen till Hem & Hyra.

Rekordhögt utbud av osålda lägenheter i Stockholm