Papegojan och friflygaren Krokis Potja har gjort sig känd i Ekerö under våren med sina besök hos grannar och glada tjattrande i centrum. Men nu är han försvunnen.

– Han tog sin promenad på tisdagskvällen, men sen kom han inte tillbaka, säger ägaren Annie Feller.

Hon berättar att även om Krokis flyger fritt under dagar och kvällar så kommer han alltid hem när det är dags att sova.

– Han är så duktig på att hitta hem. Han har sin bur på balkongen och när vi har kommit hem sent någon kväll så har han öppnat buren själv och gått in och somnat, säger hon.

Sedd i Kungens kurva

Men denna kväll kom han alltså inte hem. Dagen efter såg någon honom på parkeringen vid Ikea i Kungens kurva och rapporterade det på en Facebooksida för bortflugna fåglar.

– Vi kom dit någon halvtimme efter att han setts där men då var han borta. Vi gick runt och ropade och visslade länge, men såg inga spår efter honom.

Dagen efter kom en ny rapport om att Krokis setts igen, på samma parkering. Annie var där inom en halvtimme, men även denna gång förgäves. Och nu har rapporterna slutat komma.

– Vi har åkt till parkeringen två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, och ropat och visslar och lockat, men han är försvunnen, säger Annie.

Hon vet att Krokis kan flyga långt och snabbt - 60 kilometer i timmen kan flygfarten komma upp i.

– Men han gillar inte att flyga över vatten.

Så hur kom han till Kungens kurva?

– Jag misstänker att han tagit färjan. Vi har åkt den tidigare med honom, så han har väl lärt sig. Men jag trodde inte att en fågel kunde lifta med en färja.

Det som gör Annie allra mest orolig nu är att ingen tycks ha sett Krokis på så länge. Om han bara var ute på ett sommaräventyr så skulle han ha letat upp människor vid det här laget, tror hon.

– Han är sällskapssjuk och älskar att hålla hov. Han vill alltid ha någon att prata med och när han sitter ensam så skriker han.

Krokis har försvunnit tidigare. För ett par år sedan försvann han från sitt dåvarande hem i Danderyd och var borta i hela nio månader innan han återfanns.

– Jag har förstått efteråt att han då lämnades vidare mellan olika hem. Han är väldigt krävande, det är inte många som klarar av en sådan liten tok.