Båtägaren Johan Holmér på sin Scanmar 33 är redo för en sommar på sjön. Foto: Erik Lejdelin

Pandemin lockade ut fler Järfällabor på sjön

Pandemin har lockat folk ut på sjön som aldrig förr. På Jakobsbergs Båtsällskap fick de in tio gånger fler ansökningar än under ett vanligt år. – Det var rätt stressigt där ett tag med alla mejl som kom, säger Björn Fehrlund.

  • Publicerad 14:48, 25 maj 2021

Det är som en sommarstuga du kan flytta på.

Det har blivit många vändor ner till hamnen för Viksjöbon Johan Holmér i vår. Men nu gassar solen över hans tio meter långa segelbåt.

Hon är äntligen redo att hissa segel.

–  I morgon bär det av till Vaxholm med familjen.

Fullt upp

Han är långt ifrån ensam att lockas av livet på sjön. Flera båtklubbar I Järfälla som Mitt i pratat med vittnar om ett ökat tryck under pandemiåret. I fjol sökte 250 personer om att få bli medlemmar i Jakobsbergs båtsällskap. I vanliga fall brukar antalet sökande ligga på 25.

Det blev ett högt tryck på sällskapets 270 båtplatser och en rivstart för föreningens nya hamnkapten.

– Det var rätt stressigt där ett tag med alla mejl som plingade in. Nu har det lugnat ner sig, säger Björn Fehrlund.

Björn Fehrlund tillsammans med föreningens tidigare hamnkapten. Foto: Erik Lejdelin

Mycket innan sjösättning

Genom grinden väller bilarna ut och in. Alla måste ordna med det sista innan det är dags för årets sjösättning. Björn Fehrlund drar i handbromsen utanför masthuset och tar sikte på gubbarna längst ute på bryggan.

– Kenta och de andra här har gjort ett fantastiskt jobb med att byta nästan 200 nya y-bommar.

I en ideell förening gäller det att alla kavlar upp ärmarna. Det handlar om allt från gräsklippning och trädfällning till elarbeten och gå nattvakt. Passar det inte får man söka sig till en marina.

– Då behöver du inte göra någonting, men då får du betala för det också. Men så är det inte här. Även om vissa kanske nyttjar det här som en billig marina ibland, säger Björn Fehrlund och skrattar.

Björn Fehrlund tillsammans med arbetslaget som satt ut nya Y-bommar på en av bryggorna. Foto: Erik Lejdelin

Gott om fisk i Mälaren

Mälaren är Sveriges tredje största sjö och cirka två miljoner människor får sitt dricksvatten härifrån. Maxdjupet är 67 meter men är i övrigt en ganska grund sjö.

För båtmänniskor har Mälaren flera intressanta resmål som bland annat Skokloster, Strängnäs, Sigtuna och vikingabyn Birka på Björkö. Du når även hela vägen till Mariefred.

Mälaren är en av de artrikaste sjöarna i landet med 32 kända arter – bland andra aborre, gös, ål, gädda och siklöja.

I Mälaren får du fiska med fiskespö från land och båt utan att ha fiskekort eller vara medlem i en fiskeklubb.

Källa: Järfälla kommun, Länsstyrelsen.

Visa merVisa mindre

Hamnen ligger i skyddad vid foten av en kulle men på den nybyggda vågbrytaren blåser det ändå på rejält. Hamnkaptenen kisar bort mot Kungsängen som dallrar i majvärmen på andra sidan vattnet.

– Det finns många fina ställen att ta sig till i Mälaren. Men man är inte ute lika länge som i skärgården, där spenderar många hela somrar.

Vad är tjusningen med båtlivet?

– Att få se vackra platser, kunna bada och åka vart man vill. Kunna fiska upp sin egen middag. Det finns en hel del gädda, abborre och gös här.

Yngre medlemmar på Kallhälls båtklubb

Mitt i:s rundringning till fyra båtklubbar i Järfälla visar att trycker har ökat på flera av dem.

Kallhäls båtklubb, som fyller 100 år i år, säger att de alltid har ett högt tryck men att de under pandemiåret framförallt sett att fler yngre sökt sig till klubben.

Piluddens Båtklubb meddelar att de absolut upplevt ett högre söktryck under pandemiåret.

Viksjös båtklubb, som ligger strax bredvid Jakobsbergs båtsällskap, har inte märkt någon större skillnad i antalet ansökningar.

Jakobsbergs båtsällskap har märkt av en kraftig uppgång av antalet nya medlemsansökningar. Från att tidigare fått in 25-30 ansökningar fick de under 2020 in omkring 250 ansökningar totalt, inklusive så kallade familjemedlemskap.

Visa merVisa mindre

Utrikesfödda medlemmar ökar

Bland medlemmarna hittar man allt från vd:ar till lastbilschaufförer och poliser, som lämpligt nog jobbar som hamnens vaktchefer. Föreningen jobbar aktivt med att öka antalet tjejer i föreningen och i styrelsen. Det finns också en aktiv jolle-sektion för de yngsta medlemmarna.

Och den senaste tiden har många utrikesfödda sökt sig till föreningen.

– Det är ett fint sätt att komma in samhället. Dels vad det gäller språket, men också för att man får många nya vänner, säger föreningens ordförande Göran Arvedal.

Men när allt fler söker sig ut på sjön ökar okunskapen. Göran Arvedal har sett hela familjer skumpa runt i små båtar utan flytvästar. Föreningen håller i utbildningar om sjösäkerhet, navigation och segling. Men de blir snabbt fullbokade.

Har alla som sökte sig till er förra året förstått vad det innebär att skaffa båt?

– Många som skaffade båt förra året har kanske missbedömt just hur mycket jobb det är.

För Viksjöbon Johan Holmén är båtlivet en livsstil. Hans segelbåt, en Scanmar 33, har en hel del utrustning och kräver att man kan sina grejer.

– Jag har seglat hela livet och tidigare i livet haft båt i över tio år. Den här köpte jag förra året tillsammans med familjen.

Vad är charmen med båt?

– Det är som en sommarstuga du kan flytta på.