P-skyltsförvirring i Bergshamra

En parkeringsplats i Bergshamra centrum gav Solnabor en tankeställare. Sammanlagt 15 parkeringsskyltar hänvisade till endast fyra parkeringsplatser. I juni tog staden ner några av skyltarna. Mitt i tar reda på vad som gäller.

  • Publicerad 11:50, 23 jul 2021

Som gjort för att parkera fel.

Att tyda parkeringsskyltar är inte alltid lätt. På parkeringsplatsen utanför Bergshamra centrum har det varit extra svårt den senaste tiden.

Under en tid fanns det sammanlagt 15 parkeringsskyltar som på tre olika stolpar visat vad som gäller för en parkering med fyra platser.

– Det är som att det är gjort för att man ska parkera fel. Det är ju inte är syftet med skyltar, de ska ju hjälpa till, menar bilisten Rikard Miller.

Han var en av dem som stötte på parkeringsskyltarna. Efter att ha funderat ett tag parkerade han i en av fickorna, men väl tillbaka möttes han av en parkeringsbot.

– Jag blev chockad. Har du bråttom så finns det ju inte tid att stå och fundera i en halvtimma om vad som är rätt eller fel, menar han.

Kluring. Vad är det som gäller för vem? Parkeringsskyltarna i Bergshamra skapade förvirring. Foto: Rikard Miller

Skyltat. Sammanlagt 15 skyltar uppdelade på tre stolpar hänvisade till de fyra parkeringsplatserna. Foto: Rikard Miller

Tillfällig förvirring

Mitt i Solna får tag på Rasmus Sandsten, presschef i Solna stad, som förklarar hur det blivit så rörigt.

– Två av platserna tillhör Solna stad och de andra två tillhör Signalisten. Det hänger ihop med att Signalisten ganska nyligen tog över parkeringsansvaret av Solna stad. Det är ett övergångsproblem.

Samtidigt påpekar Rasmus Sandsten att skyltningen på parkeringen ändrades i juni. Den stolpe med skyltpaketet som tidigare stått i mitten av parkeringsplatsen (se bild), har nu tagits ner.

Om ni varit medvetna om förvirringen, hur kommer det sig att skyltarna ändå fått sitta uppe?

– Det kan vara så att vissa av skyltarna är gamla samtidigt som nya har tillkommit, eftersom det fortfarande är uppdelat kan jag inte svara på det.

Men skulle Rasmus Sandsten själv kunna läsa av skyltarna lätt?

– Jag har inte körkort själv men jag hade svårt att förstå skyltarna. Jag har full förståelse för förvirringen.