Kontorhuset i korsningen Frösundaleden/Ankdammsgatan fick rivningslov av kommunen i augusti i fjol.

Men det står kvar ännu och fortsätter locka till sig bland annat droghandel.

"Förutom att det ger en väldigt ful bild av vårt kvarter så är det också en osäker plats. Och jag som har barn tycker det är väldigt oroande", skriver en granne till Mitt i.

Hos staden, där man i stället vill se nya bostadskvarter på platsen, märks viss frustration över att rivning inte påbörjats av fastighetsägaren Parkgate.

– Det är väldigt tråkigt. Eftersom de var så ivriga med att få rivningslov i augusti så trodde vi att de skulle sätta igång tidigare, säger byggnadsnämndens ordförande Martin Eliasson (S).

Eliasson berättar att medarbetare från staden har besökt platsen och kontaktat fastighetsägaren flera gånger.

– Men inget har hänt.

Begärdes i konkurs

Parkgate AB ägs av Oscar Engelbert, tidigare vd för problemtyngda fastighetsbolaget Oscar Properties.

I samband med en mångmiljontvist mot Engelbert begärde fastighetsägaren Pefab Parkgate i konkurs i början av året.

Parkgate bestred och ansökan drogs tillbaka i mitten av mars, visar handlingar i Stockholms tingsrätt.

Om tvisten fördröjt eller påverkat rivningsplanerna i Skytteholm är oklart. Mitt i har sökt företrädare för Parkgate upprepade tillfällen utan att få återkoppling.

Måste vidta åtgärder

Staden har nu beslutat att starta ett tillsynsärende mot Parkgate.

– Det är fastighetsägarens ansvar att hålla sina byggnader i ordnat och säkert skick, vilket jag inte tycker att de gör nu. Parkgate behöver återkomma med en formell förklaring och visa vilka åtgärder de tänker vidta. Att riva är en lösning. Annars måste de städa av tomten, se till så att inte obehöriga tar sig in och klottersanera så att platsen hålls säker och trygg, säger Martin Eliasson.

Om Parkgate inte vidtar åtgärder kan byggnadsnämnden förelägga företaget med vite, en slags böter.

Nu rivs förfallet ödehus – efter tio år

För tio år sedan presenterades visionen för ett nytt stadskvarter i korsningen Frösundaleden/Ankdammsgatan.

I stället blev det ett tillhåll för vandaler och droghandel.

Först nu har fastigheten fått rivningslov.

50-talskåken i Skytteholm har stått tom sedan Lidl stängde för fyra år sedan.

Fronten mot Frösundaleden är nedklottrad, rutor krossade och överallt ligger bråte. Halvhjärtade lagningar av lås och fönster syns här och där.

När Mitt i varvar huset kamperar två personer med sovsäckar intill den den gamla lastkajen.

Kikar man in syns att byggnaden haft påhälsning. Också här glaskross och skräp.

– Det känns mer som Detroit än Solna. I stort sett dagligen vistas obehörigt folk i och runt huset, vi har ringt polisen flera gånger. Man hittar påsar med tabletter och ser droghandel. I går var ungdomar uppe på taket och klottrade, säger Zakaria Lemmouh, som bor i huset intill, med fasad bara ett par meter från kontoret.

"Orimligt att inget görs"

Redan för tio år sedan började staden planera för bostäder på tomten. Ungefär lika länge har Christopher Lindblom bott i huset bredvid.

– Man trodde det skulle gå snabbt. Orimligt att ett hus i det här läget fått förfalla år efter år utan att någon gjort något.

Grannhuset, med 52 bostäder, ligger precis intill ödehuset. Zakaria Lemmouh och Christopher Lindblom hör till flera som tröttnat på stök och otrygghet.

Grannhuset, med 52 bostäder, ligger precis intill ödehuset. Zakaria Lemmouh och Christopher Lindblom hör till flera som tröttnat på stök och otrygghet.

Anna Wachenfeldt

Förra veckan fick fastigheten rivningslov. Men under åren har ödehuset skapat stor otrygghet i området, berättar Zakaria Lemmouh.

– Det bor en massa barnfamiljer här som ska till och från skolor, Solnahallen ligger mittemot. Värsta slummen, mitt i Solna. Det påminner mer om Detroit, säger han och tillägger:

– Det här måste ju skada Solnas anseende också.

Bostadsrättsföreningen har för egen räkning beställt bortforsling av skräp och bråte runt huset.

Dörren till intilliggande byggnaden "Muttern", som man kan nå kontorshuset från, står öppen när Mitt i är på plats. Här vistas ofta obehöriga, enligt grannarna.

Dörren till intilliggande byggnaden "Muttern", som man kan nå kontorshuset från, står öppen när Mitt i är på plats. Här vistas ofta obehöriga, enligt grannarna.

Anna Wachenfeldt

Sedan fem år ägs fastigheten av Parkgate som är Oscar Properties Oscar Engelberts bolag.

Vd är Robert Rosenberg, som är väl medveten om problemet.

– Byggnader som står tomma under längre tid tenderar att skapa en otrygg miljö då kriminella uppehåller sig på platsen och allmän skadegörelse inträffar.

Har velat riva tidigare

Han säger att de har kameraövervakning, rörelsedetektorer, periodvis daglig rondering och samarbete med polis för att försöka få bort stöket.

Enligt Robert Rosenberg finns två skäl till att kontoret stått öde år efter år: Skicket var för risigt för att hyra ut till ny hyresgäst efter Lidl, och processen med Solna stad blev trög. De har velat få till en rivning i flera år.

– Rivningen borde i min mening utförts tidigare men eftersom staden ogärna beviljar rivningslov innan de vet vad som skall ersätta, så har även denna process tagit tid att komma i mål med.

Orimligt att ett hus i det här läget fått förfalla år efter år utan att någon gjort något.

Stämdes på miljoner

Lidl fick stänga sin butik på Ankdammsgatan i december 2019 när Parkgate beslutat att utveckla fastigheten.

Lidl begärde då 60 miljoner i skadestånd av Parkgate för "oskälig uppsägning".

Tingsrätten gav hösten 2022 Parkgate rätt, sakliga skäl för uppsägning av kontrakt fanns. Nu ska Lidl betala Parkgates rättegångskostnad, cirka 900 000 kronor.

Dagens Juridik

Kontorshuset mot Frösundaleden lockar till sig stök och skadegörelse och sprider otrygghet i området. Närmsta bostadshus, till höger, ligger några meter ifrån.

Kontorshuset mot Frösundaleden lockar till sig stök och skadegörelse och sprider otrygghet i området. Närmsta bostadshus, till höger, ligger några meter ifrån.

Anna Wachenfeldt

Nu rivs förfallet ödehus – efter tio år

Skadegörelse och knark ✔Ägaren: "Borde ha rivits tidigare" ✔Grannen: "Värsta slummen mitt i Solna"