De nya bostäderna, mellan Östbergabackarna och Åbyvägen, ska koppla samman området med nya Årstafältet och Liseberg. Ett viktigt syfte med planen är enligt staden att göra Östbergabackarna till en tryggare, mer levande gata. Den ska även breddas, få ny belysning och nya träd.

– Det är ett projekt som fyller en otroligt viktig funktion i att koppla samman Östberga med Årstafältet och Liseberg. Östberga ska inte vara en isolerad enklav. Staden ska bygga ihop mellanrummen, barriärerna, mellan stadsdelarna, sa Renoir Danyar, stadsplanerare och handläggare på stadsbyggnadskontoret till Mitt i tidigare i år.

Fördelat på fyra kvarter, med lokaler i bottenvåningarna, planeras 620 hyresrätter och 200 bostadsrätter i nordvästra Östberga.

De första markanvisningarna gavs 2017. I går, torsdag, gav politikerna i stadsbyggnadsnämnden grönt ljus detaljplanen.

Garage under gårdar

De nya husen ska variera i våningsantal och höjd. Lägre ut med Östbergabackarna och högre mot Åbyvägen, där husen även ska fungera som ett bullerskydd för befintlig bebyggelse. Mellan Östbergabackarna och Lisebergsparken får kvarteren gårdar, och under dem planeras parkeringsgarage.

Ett av fyra kvarter som planeras i Östberga. Varg arkitekter ansvarar för kvarteret främst i illustrationen.

Ett av fyra kvarter som planeras i Östberga. Varg arkitekter ansvarar för kvarteret främst i illustrationen.

Einar Mattsson / Varg arkitekter

Marken där bostäderna ska byggas är i dag parkmark, men den har bedömts ha "låga natur- och rekreationsvärden". Dock försvinner en BMX-bana, och staden ska titta om det finns en annan plats för en ny bana.

Under sommaren har förslaget varit ute på så kallad granskning, och 11 yttranden kom in. Bland annat fick staden veta att det önskas parkeringsplatser, samt att busstrafiken behöver fungera under byggnadstiden. En del justeringar har gjorts. Bland annat finns nya bestämmelser i detaljplanen som reglerar verksamhets- och trafikbuller.

Växer

I slutet av 2019 godkände staden en övergripande plan för Östberga, och i området planeras totalt drygt 1000 bostäder och nya förskolor. På höjden mellan Huddingevägen och Tussmötevägen är tanken att det ska byggas cirka 180 nya bostäder. Söder om Östbergabackarna, vid Sjöholmsvägen, planeras 70 bostäder.

Dessutom byggs en ny tunnelbanelinje som kommer att ha station i Östberga, om allt går enligt plan kan den tas i bruk 2034.