Känsligt. Pfixer/Biontechs vaccin är så pass känsligt att det inte går att frakta med båt. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Oro bland Utöbor inför vaccinering

83-årige Utöbon Arnold Kajerdal har startat ett upprop mot att vaccineringen mot covid-19 inte kan ske ute på öarna. Men enligt vårdcentralen har det en naturlig förklaring.

  • Publicerad 14:28, 26 feb 2021

– Det är oroande om man inte kan komma ut till ön eftersom vi är över 50 personer över 65 år som ska ha vaccinet. Att vi skulle åka båt och buss en timme till Dalarö tycker jag inte är lämpligt ur ett smittskyddsperspektiv, säger Arnold Kajerdal.

Han har startat ett Facebookupprop som riktar sig till regionen, kommunen och Dalarö vårdcentral, och berättar att han hittills har fått stöd från ett 40-tal andra 65-plussare på ön.

Arnold Kajerdal har på eget initiativ undersökt möjligheter till snabb transport av vaccinet, som måste hållas nedkylt, till ön för att det inte ska hinna bli verkningslöst på vägen.

– En av de som har taxibåt på ön har faktiskt erbjudit sig att köra över vaccinet gratis. Och så undersöker jag om det finns fler transportalternativ.

Känsligt vaccin

Men Håkan Nordgren, enhetschef på Dalarö vårdcentral, berättar att det inte bara handlar om en snabb och nedkylt transport.

– Pfixer/Biontechs vaccin är mycket känsligt för vibrationer och stötar. Det är till och med så att om du transporterar en kylväska med vaccin i bil så måste någon hålla i väskan för att vaccinet inte ska förstöras. Och det gör det uteslutet att transportera vaccinet med båt till Utö. Det värsta som skulle kunna hända är ju att vi skulle ge ett vaccin som inte har avsedd effekt, säger han.

Så när kommer äldre Utöbor att kunna vaccineras?

–Nu måste vi avvakta Modernas vaccin. Det kräver en förvaringstemperatur på bara -6 grader och är inte stötkänsligt på samma sätt. Så det går absolut att transportera ut med båt. Men tyvärr får vi vänta på det. De närmaste veckorna finns inga planerade leveranser av Modernas vaccin.