– Den stora fördelen är att ni kan täcka stora ytor snabbt. Och ni är vana att röra er i mörker, med en stor Silva (pannlampa, reds anm) i pannan klarar ni det i alla miljöer, säger Thomas Rasch, polisens regionala samordnare för efterforskning av försvunna personer.

Till vardags brukar han utbilda poliser i så kallat eftersök, men den här kvällen är det drygt 30 orienterare från olika klubbar i norrort som sitter i skolbänken i Runbackaskolan i Viby.

Tidigare har som mest en handfull orienterare hjälpt polisen vid några tillfällen men då har det byggt på personliga kontakter, att en polis är orienterare eller känner någon aktiv i en klubb. Nu ska samarbetet både formaliseras och utökas.

"Behövs att vi är många"

För ett år sedan höll Thomas Rasch en utbildning för orienterare inne i polishuset på Kungsholmen. Då kom drygt tio från hela Stockholm.

Sedan dess har Väsby OK och Attunda OK från Sollentuna skapat en grupp med frivilliga orienterare som polisen kan kontakta för att få hjälp norr om stan.

– Nu är vi 20 i gruppen, men vi vill sprida det till fler. Alla kan inte alltid ställa upp, folk jobbar ju, så det behövs att vi är många, säger Stefan Knorn från Attunda OK.

Under kvällen i Runbackaskolans matsal i Sollentuna får medlemmar i ytterligare sex klubbar utbildning, och tanken är att de sedan ska sprida kunskaperna internt för att sökgruppen ska växa.

– Vi kan ju röra oss obehindrat i obanad terräng dag som natt. Oftast finns det ett område där den försvunna personen kan tänkas befinna sig. Då kan vi dela upp det. Polisen kan själv ta ett villaområde och så tar vi skogen intill. Ska poliserna in i skogen så kanske vi måste leta efter dem också sedan, skojar Stefan Knorn.

Andreas Ljungqvist, instruktör, och Thomas Rasch, regionala samordnare för efterforskning av försvunna personer, gör sig redo för utbildningskvällen med drygt 30 orienterare från klubbar norr om stan.

Andreas Ljungqvist, instruktör, och Thomas Rasch, regionala samordnare för efterforskning av försvunna personer, gör sig redo för utbildningskvällen med drygt 30 orienterare från klubbar norr om stan.

Tomas Stark

Ska täcka stora ytor

Syftet med utbildningen för orienterare är att lära ut grunderna i sökmetoder och att förklara vad polisen förväntar sig av dem den dagen man behöver be om hjälp, berättar Thomas Rasch.

– Till exempel att det främst handlar om att täcka stora ytor, med visst avkall på noggrannheten. De kanske springer förbi en tappad mobil eller mössa, men finns där en person så hittas den, säger han.

En metod som orienterarna får lära sig är ledstångssök, berättar Thomas Rasch.

– Många som är vilse följer en ledstång som de håller fast vid. Det kan vara en stig, en å, en ledningsgata eller bara en åkerkant. Sådant samlar upp de flesta.

Thomas Rasch har arbetat med eftersök i över 25 år, från början som hundförare.

– Både hundförare och helikopter är med på alla våra eftersök. Inget slår hundens nos. Hunden är vår allra bästa resurs, till och med ni orienterare får ursäkta där, säger han och skrattar.