I lördags klockan 09–12 besökte den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan Skärholmens torg. Han har gjort sig känd för anti-muslimska demonstrationer där han ofta brukar bränna en koran. Det var också vad han gjorde i Skärholmen.

Polisen var på plats eftersom demonstrationen hade beviljats tillstånd. Där fanns även Orhan Karan, ordförande i föreningen Sätra islamiska kulturförening som driver Bredängs moské.

Samarbete med polisen

– Vi ska inte bidra till sådana personer som vill bråka med samhället. Han är inte frisk och vi ska inte ge honom det han vill. Om ingen bryr sig om honom kommer han att sluta. Jag samarbetade med polisen. Polisen skrev efteråt till mig att min insats under dagen var helt avgörande och stort tack, säger Orhan Karan.

Kommunpolis Christoffer Peyre intygar insatsen.

– Orhan gjorde ett jättebra jobb, säger han.

Upprörd stämning

Efter att Paludan bränt koranen vid 10.30 blev det mer upprörd stämning och Orhan Karan säger att han inte hann stoppa alla från att gå fram.

– Nästa gång planerar vi att vara flera som ska hjälpa polisen. Vi har sett att min insats fungerar, men vi förstod att inte en räcker och nästa gång kommer vi att vara 10 personer. Mitt mål är att ingen ska komma och tjafsa med honom.

När Paludan lämnade platsen fick han hjälp av polisen.

– Senare mot eftermiddag/kväll åkte han till Salem. Där brände han inte koranen utan ville starta Salemmarschen igen, säger Christoffer Peyre.

En demokratisk rättighet

Enligt svensk lag har medborgare rätt att uttrycka sig och söka tillstånd för att göra det på offentlig plats. När tillstånd har givits är det en del av polisens arbete att skydda personen som har sökt och fått tillståndet.

– Medborgarna måste förstå att vi är i Sverige och att svenska lagar gäller. Enligt demokratin i Sverige har han rätt att yttra sig. Polisens jobb är att skydda honom, säger Orhan Karan.

Efter sammankomsten anmälde polisen Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp.

Läs även: https://www.mitti.se/nyheter/lugnt-nar-en-handfull-hogerextremister-marscherade-i-salem/repulm!a0az8MxPKHUMi5oyf4Tqig/