Stockholm, Malmö och Göteborg har så kallade lagliga graffitiväggar gemensamt, det vill säga anvisade platser dit allmänheten kan ta med sprejburkar och gå loss.

I ett nämndinitiativ föreslår nu Vänsterpartiet att också Solna inrättar sådana.

– Jag ser framför mig en plats där Solnabor i alla åldrar möts och skapar. En öppen vägg för såväl vana graffitimålare som traditionella konstnärer och nyfikna barn och unga, säger Emil Flisbäck (V), som sitter i kultur- och fritidsnämnden.

Debatten om graffiti blossar upp då och då, för medan somliga hävdar konst avfärdas det av andra som klotter.

Vänsterpartiet ser både konstnärliga och demokratiska fördelar.

– Det kan vara ett stort steg att besöka en konsthall eller ett museum, men öppna väggar kan alla ha glädje av. De som gillar att måla får också möjlighet att göra det utan att det stör någon, och samtidigt sätta färg på staden, menar Emil Flisbäck.

Utredning tillsatt

Kulturnämndens ordförande Peter Edholm (L) tycker att förslaget är intressant och har satt förvaltningen i arbete att titta på hur det skulle kunna genomföras.

– Jag är för egen del positiv till initiativet och skulle gärna se att åtminstone införa detta på prov under en tid för att se hur det fungerar. Vi har ju tidigare umgåtts med den här idén, exempelvis genom att upplåta väggar i gång- och cykeltunnlar för detta ändamål.

Det har då varit olika ungdomsprojekt med "tillåten graffiti" inom stadens ramar.

Vänsterpartiets förslag ska upp i nämnden i vår.