Stockholm eBikes är Stockholms stads hyrcykelsystem som lanserades förra våren, med start i innerstan. Nu är en ny cykelsäsong här och antalet stationer har utökats. I Farsta stadsdelsområde finns cyklar på tre platser sedan några veckor tillbaka: i Tallkrogen, Gubbängen och Lilla Sköndal.

– Tanken är att det med tiden ska finnas stationer också i exempelvis Farsta, Fagersjö och Hökarängen, säger Carina Kronqvist på Inurba Mobility som står bakom själva hyrcykelsystemet.

I Gubbängen strax söder om tunnelbanan står ett tjugotal cyklar när Mitt i är på plats. Flera nyfikna dyker upp för att kolla in dem och läsa på skylten hur uthyrningen fungerar.

– Jag har hyrt en gång förut, inne i stan. Det är jättekul, nästan som moped, och inte så dyrt, säger Walid Jabaly från Stureby som är inne på att långhyra en cykel i ett halvår.

Avgift för felparkering

Enskedebon Björn Guldbrandsen har egen cykel men gillar idén.

– Det är självklart jättebra med hyrcyklar, bara man har ett system som fungerar, säger han.

Det han syftar på är farhågan att cyklar ska bli stående på helt andra platser än de stationer där de ska finnas.

För att motverka det tas en avgift på 250 kronor ut för försenad återlämning och 400 kronor för cykel som lämnas kvar någon annanstans än på en station.

Men Inurba Mobility medger att problem trots det kan uppstå.

– Vi kommer att ha cyklar som parkeras på ett olämpligt sätt och vi behöver kommunicera med de som hyr om detta. Om vi får rapporter om övergivna cyklar åker vi ut och plockar upp dem, säger Carina Kronqvist.

Problemfyllt första år

Även om cyklarna nu finns på fler platser har satsningen knappast gått som på räls. Under fjolåret rapporterades om trasiga cyklar, krånglande bokningssystem och brandfarliga batterier. Dessutom ska Inurba Mobility inte ha lyckats leverera avtalad mängd cyklar i tid.

Stockholms stad har krävt företaget på nära 17 miljoner kronor i vite. Av det beloppet har staden fått in drygt 6,2 miljoner. En differens på drygt 10 miljoner kronor alltså. Detta eftersom företaget inte håller med om att de brutit kontraktet på de punkter som staden anser.