Borta. Husbåten som legat och gungat nedanför Riddersvik sedan i januari försvann innan Kronofogden hann genomföra vräkningen. Foto: Läsarbild

Olovlig båthamn i västerort borta

Den husbåt som använts som bostad och legat nedanför Riddersviks gård sedan i vintras är borta. Även de båtar som lagt till vid Kärsön har försvunnit, något som upptäcktes bara en vecka innan Kronofogden skulle genomföra vräkningen.

  • Publicerad 15:48, 8 jul 2021

För en månad sedan var båten kvar.

Husbåten lade till vid Riddersviks gård i januari i år, och i mars tog Kronofogden beslut om att den skulle tas bort.

Verkställigheten, det vill säga själva genomförandet av vräkningen, skulle ske under onsdagen den 15 juni. Men dagarna innan upptäckte Kronofogdens kronoinspektör Ann Sundberg att den var borta.

– När vi skulle ut och underrätta om verkställighet så låg den inte kvar, säger hon.

När det gäller dessa olovliga bosättningar måste Kronofogden underrätta på plats minst fem dagar innan vräkningen sker.

– För en månad sedan var båten kvar. Den måste försvunnit under de senaste veckorna, säger Ann Sundberg.

Även sex, sju andra båtar som lagt till vid Kärsön mellan Drottningholm och Bromma skulle vräkas, enligt Kronofogden men även där hade de flesta båtarna hunnit ta sig därifrån.

– Det var en båt som vi fick tag i därifrån, en liten segelbåt utan mast som var angripen av både det ena och det andra och var i mycket dåligt skick, säger Ann Sundberg.

Segelbåten var obrukbar och förstördes.

Olovlig bosättning

Även här handlar det om olovliga bosättningar.

– Upphandlingen är genomförd och vi har med oss personal ut. Om båtarna ligger kvar så tar vi med dem och destruerar dem, säger Ann Sundberg.

Husbåt på väg att vräkas vid Riddersvik

Lisa Wallin, enhetschef för avdelningen för försörjningsstöd i Hässelby-Vällingby, sade i april att man alltid försöker komma i kontakt med de berörda personerna i samband med dessa vräkningar. Men att det är upp till de själva om de vill ha hjälp.

Exploateringskontoret har ansett att Riddersviks-husbåten utgjort ett stort problem för miljön.

Staden gjorde under vårvintern tillsynsbesök för att ta reda på vilka personerna var. Dock utan framgång.

Flyttar runt och runt

Sjöpolisen ser en uppenbar risk med att det kan börja brinna ombord på de hemmasnickrade husbåtarna. Emir Gazibegovic, operativ samordnare på Vällingbypolisen, sade i april till Mitt i att polisen bara flyttar runt på fenomenet.

Något Ann Sundberg på Kronofogden håller med om.

– Några båtar har försvunnit efter att pirathamnen på Söder togs bort. Men de flesta flyttar från plats till plats. Och det är samma personer vi har att göra med. De lär sig hur de ska gå tillväga.

Hur många båtar finns kvar vid vräkningarna?

– En minoritet. Det är bara ett fåtal båtar vi får bort helt och hållet.

Olovliga bosättningar till sjöss i västerort

I september 2019 upptäckte sjöpolisen att en pirathamn hade bildats vid Ulvsundasjön nedanför Minneberg. Detta efter att de boende vid pirathamnen vid Årstaviken på Södermalm blivit vräkta efter att man olovligen hade förtöjt båtar i tio års tid i viken.

Pirathamnen vid Minneberg avlägsnades i januari 2020, men samma månad upptäcktes enny olovlig båthamn nedanför Ljunglöfska slottet vid Blackeberg. Den avlägsnades i juni, men en tid senare kom båtarna tillbaka. I vintras avlägsnades båtarna på nytt. I maj 2020 upptäcktes även en olovlig båthamn vid Ekesiöös gamla lokaler i Johannesfred.

Visa merVisa mindre