Konst och kultur. Olle Nymans ateljéer och konstnärshem i Saltsjö-Duvnäs. Foto: Google Maps

Olle Nymans stiftelse riskerar vite för eftersatt underhåll

Det regnar in och luktar mögel, enligt hyresgästerna. Nu riskerar fastighetsägaren Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse ett vite på 50 000 kronor om inget görs.

  • Publicerad 08:42, 6 jul 2021

Syskonen Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse äger och förvaltar Olle Nymans ateljéer i Saltsjö-Duvnäs. Stiftelsen ordnar utställningar och visningar av syskonen Nymans konstnärshem sedan många år. På fastigheten finns också en populär restaurang och fem hyresbostäder som stiftelsen hyr ut till privatpersoner.

Risk för människors hälsa

Men nu har stiftelsen hamnat i en knepig sits. Hyresgäster har hört av sig till kommunen och klagat på bristande underhåll i huset.

Enligt dem gör otäta fönster och lös takplåt att det regnar och drar in. Färgen på fasaden flagnar och delar av fasaden ska vara rutten. Dessutom berättar hyresgästerna att element och termostater i bostaden fungerar dåligt och det luktar mögel.

Våren 2020 anlitade stiftelsen en konsultfirma för att besiktiga fastigheten. Den visade att samtliga byggnader har renoverings- och underhållsbehov, framförallt tak och fönster.

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade i december 2020 att stiftelsen måste utreda saken vidare, men inget hände. Nu förelägger de stiftelsen att låta en sakkunnig på inomhusmiljö utreda ventilationen, eventuella fuktskador och mikrobiell påväxt i huset och lägenheterna.

Nämnden bedömer att det finns risk för människors hälsa. Beslutet förenas med ett vite på totalt 50 000 kronor om inget görs.

Kämpigt ekonomiskt

Problemet är bara att stiftelsen går på knäna ekonomiskt. En ny styrelse tog över förra året, de försöker nu reda ut allt, berättar Marie Eneqvist, ordförande i stiftelsen sedan två månader.

– Vi vet att det är ett eftersatt underhåll och vi har gjort en inventering och en vårdplan, och mindre renoveringar har redan påbörjats. Vi värnar om våra hyresgäster och jobbar stenhårt nu för att vända detta, säger hon.   

Planen är att belåna delar av fastigheten för att kunna bekosta de större renoveringarna, enligt Marie Eneqvist.

Olle Nymans ateljéer

Olle Nyman var målare, skulptör, textilkonstnär och professor i måleri. Han dog 1999.

Kajsa Nyman var modist. Hon dog 2001.

Guidade visningar i konstnärshemmet och gamla ateljén tor till sön kl 11-12, 120 kronor per person, upp till 18 år fri entré. Ingen förbokning.

Restaurangen Kerstin och Britt är öppen varje dag från kl 11.

Utställningar: Yoko Yamano “Glass Tableware in Still Life” 10 juli till 15 augusti. Ett svensk-japanskt konstprojekt.

Siri Derkert, målare, och Fredrik Nielsen, glaskonstnär, 21 augusti till 26 september.

Adress: Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs

Visa merVisa mindre