Syskonen Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse äger och förvaltar Olle Nymans ateljéer i Saltsjö-Duvnäs. Stiftelsen ordnar utställningar och visningar av syskonen Nymans konstnärshem sedan många år. På fastigheten finns också en populär restaurang och fem hyresbostäder som stiftelsen hyr ut till privatpersoner.

Risk för människors hälsa

Men nu har stiftelsen hamnat i en knepig sits. Hyresgäster har hört av sig till kommunen och klagat på bristande underhåll i huset.

Enligt dem gör otäta fönster och lös takplåt att det regnar och drar in. Färgen på fasaden flagnar och delar av fasaden ska vara rutten. Dessutom berättar hyresgästerna att element och termostater i bostaden fungerar dåligt och det luktar mögel.

Våren 2020 anlitade stiftelsen en konsultfirma för att besiktiga fastigheten. Den visade att samtliga byggnader har renoverings- och underhållsbehov, framförallt tak och fönster.

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade i december 2020 att stiftelsen måste utreda saken vidare, men inget hände. Nu förelägger de stiftelsen att låta en sakkunnig på inomhusmiljö utreda ventilationen, eventuella fuktskador och mikrobiell påväxt i huset och lägenheterna.

Nämnden bedömer att det finns risk för människors hälsa. Beslutet förenas med ett vite på totalt 50 000 kronor om inget görs.

Kämpigt ekonomiskt

Problemet är bara att stiftelsen går på knäna ekonomiskt. En ny styrelse tog över förra året, de försöker nu reda ut allt, berättar Marie Eneqvist, ordförande i stiftelsen sedan två månader.

– Vi vet att det är ett eftersatt underhåll och vi har gjort en inventering och en vårdplan, och mindre renoveringar har redan påbörjats. Vi värnar om våra hyresgäster och jobbar stenhårt nu för att vända detta, säger hon.   

Planen är att belåna delar av fastigheten för att kunna bekosta de större renoveringarna, enligt Marie Eneqvist.