Odlingsprojekt: Här ska 6 000 kvadratmeter grönska

De boende i Bro Trädgårdsstad kommer att kunna odla sina egna grönsaker. Detta står klart efter att ett samarbete mellan bostadsutvecklaren Riksbyggen och Upplands-Bro invigts.

  • Publicerad 16:23, 15 nov 2021

Småskalig lokal odling ligger idag i absolut framkant

I det nya bostadsområdet Bro Trädgårdsstad ska det inte bara bli allehanda bostäder och samhällsservice. Nu står det klart att även odling ska få ta en stor del.

Fredagen den 12 november så samlades representanter från Upplands-Bro kommun och Riksbyggen, samt de två odlingsutvecklarna Johanna Karlén och Karin Saler för att inviga initiativet ”Odla livet”.

Träd planterades

Ett symboliskt träd planterades och ett panelsamtal genomfördes.

– Trädgårdsstaden är egentligen essensen av vad som gör vår kommun attraktiv; levande landsbygd, attraktivt boende, småstad. Vi jobbar hårt för införandet av kvartstrafik till Bro station, och Trädgårdsstaden med kopplingen till Mälaren kommer öka möjligheterna att sätta press i den frågan, säger Fredrik Kjos (M) kommunstyrelsens ordförande.

Första matträdgårdsstaden

Idéen med den nya odlingssatsningen är att bli ”Sveriges första matträdgårdsstad”. En första skörd är planerad till hösten 2022. Projektet har växt fram i samarbete mellan kommunen, tjänstemän, Riksbyggen och de två odlingsexperterna.

Också mötesplats

Från Riksbyggens sida så tryckte vd Johanna Frelin på att odlingsinitiativet är lika mycket en "mötesplats för gemenskap". Hon konstaterade att detta kommer bli ett bostadsområde där man inte bara bor utan även har möjlighet att odla sin egen mat.

– Hundra hushåll kan vara självförsörjande på grönsaker, till exempel. I stället för rabatt kanske du har morötter, säger Johanna Frelin.

Riksbyggen kommer att påbörja bygget av 50 bostadsrätter och 22 radhus i juni 2022.

Inom de tre detaljplanerna som berör området så kommer Riksbyggen att uppföra ungefär 650 bostäder fram till år 2030.

Viktigt del i planen

Odlingssatsningen blir en viktig del i stadsplaneringen. Utöver odling för privat bruk så är planeras det för att ge lokala aktörer möjlighet till att också odla på området alternativt köpa lokala råvaror.

– Småskalig lokal odling ligger idag i absolut framkant gällande framtidslösningar för ett mer hållbart samhälle. Jag tror att Bro Trädgårdsstad kommer bli en förebild för hur nya stadsdelar planeras, säger Johanna Karlén.

– Att skapa platser där många ges möjlighet att få praktisk kunskap om hur vi tillsammans kan odla mat med enkla, hållbara metoder är stort och helt rätt, säger Karin Saler.

Det här är "Odla livet"

Riksbyggen, Upplands-Bro kommun och odlingsexperterna Johanna Karlén och Karin Saler har inlett projektet "Odla livet".

Detta är ett stadsodlingsprojekt som omfattar nästan 6000 kvadratmeter. Riksbyggen beskriver det hela som: "Ett modernt stadsodlingsinitiativ som syftar till att skapa gemenskap, samarbete och ett mer hållbart levnadssätt".

Källa: Riksbyggen

Visa merVisa mindre