Presskonferens. Mia Mirstams "Klockan 14:00" är gjord i lera trä och papper. Foto: Pekka Pääkkö

Öde vårsalong på Liljevalchs står och väntar på besökarna

Tanken var att Liljevalchs vårsalong skulle öppna i dag, fredag. Pandemin och restriktioner har satt stopp för det. Nu är siktet inställt på mitten av maj.

  • Publicerad 06:30, 23 apr 2021

323 verk av 158 konstnärer fyller just nu Liljevalchs salar. Allt är färdighängt och i dag, fredag, var det tänkt att vårsalongen, som vanligtvis pågår mellan januari och mars, skulle ha öppnat.

Det senaste beskedet från Smittskydd Stockholm som rekommenderar länets aktörer att fortsätta hålla "icke nödvändig verksamhet" stängd till 2 maj gör att konsthallen får vänta med att slå upp portarna.

– Det är bara att förlika sig med det. Men för mig är det så klart väldigt tråkigt att inte kunna ha en öppen konsthall. Och samma sak för konstnärerna som har gått och väntat på att vi ska kunna öppna, säger Liljevalchs chef Mårten Castenfors.

Han siktar nu i stället på att öppna den 15 maj. Det är en coronapräglad utställning som kommer att möta besökarna, i dubbel bemärkelse.

– Vi kommer att ha en kassa ute på torget, digitala förköpsbiljetter, avstånd, handsprit, plexiglas och visir. Hela kittet. Man märker också att många av konstnärerna i sin konst har påverkats av pandemin. Det är alltid så att man ser på de bidrag som kommer in vad det har varit för år.

Coronainspirerat

I den stora salen är stämningen "något dämpad". Stefan Bennedahls verk "Håll avstånd" består av 49 maskbeklädda figurer i stengodslera.

– Man hittar något coronainspirerat i varenda rum. Först tänkte jag göra ett temarum med alla de grejerna men det blev för mycket, säger Mårten Castenfors.

På golvet sitter konstnären Emilia Ilke och broderar sin signatur på baksidan av den matta hon ställer ut. Hon har varit med på vårsalongen en gång tidigare.

– Mattan utgår från mina klippta kollage, jag arbetar egentligen mest med papper men tycker att det är kul att prova olika uttryck och material, säger Emilia Ilke.

Mårten Castenfors spanar in Izabel Lind Färnstrands "Birth Sleep Sex Cease". Foto: Pekka Pääkkö

Pandemi. Stefan Bennedahls "Håll avstånd". Foto: Pekka Pääkkö

En bit bort från hennes matta står självaste Liljevalchsbyggnaden, i kartong. Verket är gjort av Anna Åkerström och heter kort och gott "Konsthallen".

– Det är jag lite sugen på själv. Verket skulle passa i vårt konferensrum, säger Mårten Castenfors.

"Bra rytm"

Som vanligt har han jobbat med olika stämningar i olika salar för att skapa en "bra rytm". Vissa rum innehåller konst med mycket färg.

– Det är den vanliga mixen av söta pippifåglar, lite schysta målningar från svensk landsbygd, fotografier och kartongkonst. I år har det varit lite svårhängt, det är fler verk än vanligt och många solitära sådana.

– Vårsalongen bygger på mångfald. Vi skulle inte kunna ha en ball utställning med bara unga, hippa konstnärer som gått konstskolor. Då skulle vi säkert tappa 40 000 besökare.

Tung gipssäng på väggen

En säng i gips av Izabel Lind Färnstrand hänger monterad på väggen.

– Den är spännande, man kan ana att det har hänt något där. Kanske något erotiskt. Men den var väldigt tung att lyfta. Vi fick använda skylift, berättar Mårten Castenfors.

Årets salong förlängs och är planerad att vara igång till den 22 augusti.

– Nu vill man ju bara att det ska sätta igång.

Karaktär. Stefan Thunströms klassiska och enligt Mårten Castenfors "makabra" dockor ställs ut. Foto: Pekka Pääkkö

Signerar. Emilia Ilke broderar sin signatur på sitt verk "Picnic" som är en matta i 100 procent ull. Foto: Pekka Pääkkö

Vårsalongen 2021

4 093 ansökningar hade kommit in till Liljevalchs när tiden gick ut den 15 oktober i fjol.

Juryn valde ut 158 konstnärer och 323 verk.

Nästan hälften av de antagna är bosatta i Storstockholmsområdet.

Äldst är Svärdets seniorer Stockholm, där äldsta kvinnan är 92 och sex av sju medlemmar har fyllt 80. Yngst är två kvinnor födda millennieåret 2000.

I årets jury ingick fotografen och konstnären Jens Assur, konstnären Petra Hultman och Mårten Castenfors som juryns ordförande.

Visa merVisa mindre

Spelsugen? Pontus Johanssons verk "Nya strategier" – schack med avstånd. Foto: Pekka Pääkkö