Nyligen slog ”Quality caviar Stockholm” upp portarna på Sturegatan.

Enligt ägarna är det Nordens första showroom för kaviar.

–  Det är för folk som gillar lyxen och produkten och vi som jobbar kan rekommendera vilken kaviar som passar till vad. Vi har även kaviarprovningar där man med hjälp av olika tilltugg kan förhöjda smakupplevelsen och testa lite olika kombinationer, säger ägaren Carol Chmaissani.

Han berättar att de packar och kvalitetssäkrar produkterna själva utan mellanhänder.

Smakade belugakaviar

Han driver showroomet tillsammans med sin fru Tiffany Chmaissani.

Carol är en riktig kaviar­fantast och intresset för fiskarten stör som kaviaren utvinns från fick han för fem sex år sedan.

–  Jag träffade en gammal man och fick smaka på belugakaviar hemma hos honom. Jag fastnade för smaken och han berättade för mig att fisken behöver 24 år på sig för att göra kaviar.

– Först trodde jag inte på honom men sedan läste jag på och märkte att det var en väldigt intressant fisk som behöver så lång tid på sig.

Intresset växte och 2019 beslutade sig han och hustrun att helhjärtat ägna sig åt kaviaren.

–  Vi upptäckte en lucka i branschen och såg att trenden var på väg upp. Vi började som grossist och när vi växte såg vi möjligheten att öppna en butik och möta slutkonsumenten.

De delar gärna med sig av tips på hur man äter kaviar på bästa sätt.

– Man lägger den på handen för att lufta den och få ner temperaturen. När den blir varm försvinner det skydd som bildats runt kaviarkornen och då frigörs oljan och aromen.

– Oljan sätter sig väldigt fint på huden så när man äter får man med sig den. Men en sked kan man inte känna temperaturen, därför är det bättre med handen som temperaturmätare.

Går man inte runt och luktar kaviar då?

– Kaviar har egentligen ingen lukt. Den sätter sig inte som löjrom som har mer fisksyra i sig. Det enda man kommer känna när man tagit upp den är att handen är väldigt mjuk.

Ett klassiskt tillbehör är smörstekta blinier men han rekommenderar även krämiga och neutrala tillbehör som avokado och ägg.

Han föreslår även att den bör ätas med pärlemorsked eftersom metallskedar ger kaviaren en metallisk smak.

Däremot är rödlök inte att rekommendera. Det är silverlök som gäller.