Den Öppna Dörren har bedrivit öppen verksamhet för personer i behov av stöttning i lokalen på John Ericssonsgatan 11 sedan 1995. Nu har de inlett ett nytt samarbete med Ny Gemenskap, som riktar sig till hemlösa och utsatta.

https://www.mitti.se/nyheter/nyoppnat-kafe-pa-kungsholmen-ska-stavja-ofrivillig-ensamhet/lmskg!7321459/

– Vi har letat efter någon att samarbeta med och när vi hittade varandra sa det klick direkt, säger Marianne Petersson, ordförande i Den Öppna Dörren Stockholm.

Ny gemenskap har sedan tidigare bland annat frukostkaféer på Norrmalm, Östermalm och Södermalm. Kungsholmen har länge varit på deras radar och nu testar de också ett nytt koncept här.

Kunna få hjälp juridiskt

Tanken är att besökare ska kunna få hjälp juridiskt, genom samarbete med Gatujuristerna, digitalt och med kontakt med myndigheterna. Bland annat kommer en volontär som jobbat med socialtjänstfrågor att vara på plats.

– Många av våra besökare behöver hjälp men har ofta gått på pumpen och gett upp. Här kan vi sitta bredvid i exempelvis kontakt med myndigheter, så vi kan få saker att hända på riktigt, säger Jonas Starling, ansvarig för kaféet på Norrmalm.

– Samt gemenskapen givetvis. Här får man något att äta och sitta och prata, säger Jan Erdholm, administrativt ansvarig på Ny Gemenskap.

I veckan presenterades planerna, i augusti ska verksamheten öppna officiellt. Inledningsvis två-tre eftermiddagar i veckan men siktet är inställt på varje vardag.

Överbrygga samhällsklyftor

Målet med satsningen är också att överbrygga samhällsklyftorna enligt Jan Erdholm. Parollen är ”för utsatta, för grannar, för flanörer”.

– Det ska bli spännande att försöka riva murar och barriärer mellan människor.

Han hoppas på stöd från grannar som vill fika eller ställa upp som volontärer.

– Grannar brukar främst ha synpunkter på att det kan bli stökigt ute på gatan. Men alla brukar förstå när vi förklarar vad vi gör.

– Vi känner också en plikt att informera allmänheten om hur det ser ut i Sverige. Det handlar om sympati, givmildhet och att väcka debatt hos politikerna.

https://www.mitti.se/nyheter/har-bryts-ensamheten-for-kungsholmens-aldre/lmqll!2607569/#:~:text=H%C3%A4r%20kan%20ensamheten%20brytas%20p%C3%A5%20Kungsholmen&text=Bolinders%20plan%201%2C%201%20tr,som%20matlagningskurs%2C%20bridge%20eller%20s%C3%A5nggrupp.

Behovet av sådana här mötesplatser har ökat rejält under pandemin enligt de ansvariga.

– Det är nya typer av människor som inte har pengar, knappt råd att betala hyran eller mat. Det är en coronaeffekt och tragiskt. Vi bedriver en social inrättning för socialtjänsten hinner inte med, säger Jan Erdholm.

– På Kungsholmen finns det många ensamma äldre. Vi har försökt att nå ut med att de kan söka upp oss men det är inte så lätt. Nu hoppas vi kunna hjälpas åt med det, säger Marianne Petersson.