Skyddsklassad miljö. "Det är jätteroligt att få möjlighet att inreda den här lokalen. Den är magisk", säger krögaren Chamoun Gerges. Foto: Pekka Pääkkö

Nytt nöjespalats öppnar i Medborgarhusets gamla bibbla

Restaurang, flera barer, livescen och uteservering. Medborgarhusets gamla bibliotek håller just nu på att förvandlas till ett nöjespalats. "Vi vill att det här ska vara en mötesplats som väcker liv i torget igen", säger krögaren Chamoun Gerges.

  • Publicerad 05:15, 27 mar 2021

Det är en helt magisk lokal, och det känns otroligt roligt att få möjlighet att inreda den.

I ljushallen ska livescenen ligga. Det kommer inte bli ett nytt Debaser, menar Chamoun Gerges, men målet är anordna något flera dagar i veckan, inte bara på helger. Foto: Pekka Pääkkö

Inne i det gamla biblioteket i Medborgarhuset håller ett nöjespalats på att ta form. Här skapas en restaurang i tre våningar med tre, fyra barer och livescen på ljusgården.

Bakom satsningen står Chamoun Gerges, som sedan tidigare driver restaurangen Fem små hus i Gamla stan och restaurangerna The Public, som hittas i Täby och Sundbyberg.

Vad för koncept restaurangen i Medborgarhuset ska få är inte klart än. Vad namnet blir är än så länge hemligt. Det blir dock inte ännu en The Public.

– Det ska bli ett ställe med mycket nöje, stora matsalar, livescen och plats för kick off och julbord, säger Chamoun Gerges.

– Vi håller på att bearbeta konceptet, och hoppas kunna spika upplägget inom de närmsta månaderna.

Lokalerna är skyddade av Stadsmueet. Till exempel får inte bokhyllorna tas bort, så de kommer bli en del av restaurangens inredning. Foto: Pekka Pääkkö

"Magisk lokal"

Enligt ansökan om serveringstillstånd som lämnats in till staden ska det finnas plats för 380 sittande gäster inomhus. Halva västra trappan och en del av torget blir uteservering med plats för ytterligare 180 gäster.

Lokalen är stor – totalt rör det sig om ungefär 1500 kvadratmeter som ska bli restaurang. Det är tillräckligt stort för att det ska finnas något för alla, och de olika delarna ska olika känsla, berättar Chamoun Gerges.

– Det är en helt magisk lokal, och det känns otroligt roligt att få möjlighet att inreda den. Vi vill att det här ska vara en mötesplats som väcker liv i torget igen, säger Chamoun Gerges.

Tillstånd för servering är sökt till klockan tre på natten.

– Men vi är inte ute efter att öppna en nattklubb. Det ska vara ett ställe där alla är välkomna, säger Chamoun Gerges.

Förhoppningen är att uteserveringen kan öppna till sommaren, och resten av restaurangen i höst.

Planen är att balkongen, som vetter mot Söderhallarna, ska gå att hänga på när restaurangen är igång, menar Chamoun Gerges. Foto: Pekka Pääkkö

Från läslusar till utekatter. Medborgarhusets gamla bibliotek görs om till restaurang. Foto: Pekka Pääkkö

Allt färre livescener på Södermalm

Kägelbanan och Fritz's Corner. Tantogården, Kolingsborg och Göta Källare. Två av tre Debaser. Många av Söders livescener har gått i graven.

En av de mer kända fanns på Debaser Medis. 2017 fick de stänga inför Medborgarhusets upprustning. Då hade allt från giganter som Bob Dylan och Public Enemy spelat där, till svenska stjärnskott som Veronica Maggio och Håkan Hellström. Allt i en lokal som inte ens tog in 1000 personer.

– Vi höll till där i elva roliga år. Det var en lokal som uppskattades av både band och publik. Ursprungligen hette den Musikhörsalen, det märktes att den var byggd för musik. Stockholm har ett sämre utbud av livescener idag. Det är en förlust för både stockholmare och besökare, säger Annelie Telford, vd på Debaser.

Visa merVisa mindre