Inne i det gamla biblioteket i Medborgarhuset håller ett nöjespalats på att ta form. Här skapas en restaurang i tre våningar med tre, fyra barer och livescen på ljusgården.

Bakom satsningen står Chamoun Gerges, som sedan tidigare driver restaurangen Fem små hus i Gamla stan och restaurangerna The Public, som hittas i Täby och Sundbyberg.

Vad för koncept restaurangen i Medborgarhuset ska få är inte klart än. Vad namnet blir är än så länge hemligt. Det blir dock inte ännu en The Public.

– Det ska bli ett ställe med mycket nöje, stora matsalar, livescen och plats för kick off och julbord, säger Chamoun Gerges.

– Vi håller på att bearbeta konceptet, och hoppas kunna spika upplägget inom de närmsta månaderna.

"Magisk lokal"

Enligt ansökan om serveringstillstånd som lämnats in till staden ska det finnas plats för 380 sittande gäster inomhus. Halva västra trappan och en del av torget blir uteservering med plats för ytterligare 180 gäster.

Lokalen är stor – totalt rör det sig om ungefär 1500 kvadratmeter som ska bli restaurang. Det är tillräckligt stort för att det ska finnas något för alla, och de olika delarna ska olika känsla, berättar Chamoun Gerges.

– Det är en helt magisk lokal, och det känns otroligt roligt att få möjlighet att inreda den. Vi vill att det här ska vara en mötesplats som väcker liv i torget igen, säger Chamoun Gerges.

Tillstånd för servering är sökt till klockan tre på natten.

– Men vi är inte ute efter att öppna en nattklubb. Det ska vara ett ställe där alla är välkomna, säger Chamoun Gerges.

Förhoppningen är att uteserveringen kan öppna till sommaren, och resten av restaurangen i höst.