Regionens bussar, med runt 1,2 miljoner påstigande resenärer om dagen, ska utrustas med nya IT-system, som gör det möjligt att i realtid se hur många som validerar (blippar) sina biljetter.

Samtidigt finns det sedan tidigare ett system som registrerar antalet av- och påstigande på bussarna.

Information om antalet resenärer och antalet biljettblippar skickas vid varje hållplats.

Avslöjar fusk

Sammantaget kan trafikledningen då se om antalet påstigande överstiger antalet resenärer som blippat – alltså om det finns många fuskåkare på bussen.

De kan då rikta biljettkontrollerna dit.

– Det ger oss möjligheten att snabbare identifiera avgångar där det är många som kliver på utan att blippa biljett och göra punktinsatser, säger presskommunikatör Elin Lindström vid trafikförvaltningen.

https://www.mitti.se/nyheter/nytt-it-system-i-sl-bussen-avslojar-fuskakning/repvds!pDZbuc0Wt3Lhzvt9S2zCQ/

De nya IT-systemen ska även förbättra möjligheten för trafikledningen att se till så att bussarna avgår mer regelbundet. De kan även ge mer uppdaterad realtidsinformation för resenärerna, till exempel om bussens position.

Innerstan nästa

Redan nu finns systemet i de bussar som körs i Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna. I takt med att nya avtal sluts med bussbolag i andra områden ställer SL krav på att bussarnas ska ha den här typen av IT-system.

Näst på tur är innerstadsbussarna.

Där ska systemet vara på plats i augusti, men kan komma att försenas. Anledningen är pandemin och att leveranser av komponenter inte kunnat ske som planerat.

https://www.mitti.se/nyheter/forslaget-flytta-blippen-bak-i-bussen/repubk!6X5mJgWh4@4PC0D3lq6U9g/