Beskedet kommer efter att kommunstyrelsen beslutat om finansiering av verksamheten de närmaste tre åren.

– Det känns jättehärligt att vi hart fått till den här långsiktiga lösningen. Nu kan vi fokusera framåt och göra mer och hjälpa fler ungdomar. Vi har gått lite på sparlåga de senaste två åren, men nu har vi möjlighet att göra något riktigt bra, säger Abdulkadir Bulhan, verksamhetschef på Möjligheternas Plats.

Pengarna innebär enligt honom att verksamheten kommer kunna ha bättre bemanning och öppettider, fler ungdomsgrupper och mer helgaktiviteter.

I mars i fjol slog han larm om att den externa finansieringen hade tagit slut och att kommunens sedan länge utlovade stöd för att säkra framtiden för den ideella föreningen Möjligheternas Plats dragit ut på tiden så mycket att man tvingats lägga ner mycket av sin ungdomsverksamhet.

Ett par månader senare var en tillfällig lösning på plats då kommunstyrelsen sköt till pengar för att säkra MP:s sommarverksamhet.

1,45 miljoner per år

Den långsiktiga lösningen skulle dröja ytterligare nio månader, men i förra veckan tog kommunstyrelsen beslut om att ingå ett så kallat IOP (Idéburet offentligt partnerskap) med Möjligheternas Plats.

– De har under lång tid stöttat ungdomar med att hitta vägar till utbildning och jobb. Med IOP-avtalet skapar vi förutsättningar för långsiktighet och tydliggör förväntningarna för att fler unga ska hitta rätt plats i samhället, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Avtalet innebär att kommunen garanterar en finansiering på 1,45 miljoner kronor per år i tre år.

Målet är att fler barn och ungdomar ska vara föreningsaktiva och ta del av det kultur- och fritidsutbud som finns i kommunen, och att fler unga ska få en stärkt tilltro till den egna förmågan och studera eller få en anställning.

"Står i frontlinjen"

Socialdemokraterna har föreslagit en satsning på Möjligheternas Plats i varje budgetförslag sedan 2020 och oppositionsrådet Anton Lindgren (S) ser det som en stor seger att avtalet nu blir verklighet.

– Möjligheternas Plats står i frontlinjen i kampen mot segregation och kriminalitet. De är en av Sollentunas viktigaste förebyggande verksamheter. Att bryta segregationen och öka tryggheten är vår viktigaste uppgift, så det här var ett mycket viktigt besked, säger han.