Nyligen blev den så kallade Nytorgsmannen villkorligt frigiven. Han hade då avtjänat två tredjedelar av sitt fem år långa fängelsestraff för en lång rad våldtäkter och sexuella övergrupp, som de flesta begicks i hans lägenhet vid Nytorget.

Kriminalvården har beslutat att 36-åringen inte får vistas i stadsdelen Södermalm, vilket även innefattar Gamla stan och Hammarby sjöstad.

Anledningen är att brottsligheten var koncentrerad kring Södermalm, att många brottsoffer har koppling till stadsdelen och myndigheten gör bedömningen att det föreligger hög risk för återfall.

Nytorgsmannen har själv accepterat beslutet. Han pekar på att det finns en hotbild mot honom på Södermalm, en bedömning som Kriminalvården delar.

Dömd för flera sexualbrott

I februari 2022 dömde hovrätten Nytorgsmannen till fem års fängelse för sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp och sex fall av sexuella ofredanden.

Under sin tid i fängelse har han rapporterats för misstänkt misskötsamhet 30 gånger. Vid 8 av tillfällena har han tilldelats en varning.

Syftet med vistelseförbudet är att minska risken för att 36-åringen begår nya brott och underlätta återanpassningen till samhället.

Förbudet gäller fram till 12 mars 2025.