Borgerligt alternativ är fortsatt störst i Lidingö församling och kniper tio mandat i kyrkofullmäktige. Jämfört med förra valet har man dock tappat fyra mandat.

Näst flest röster fick Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), som plockar åtta mandat i sitt första val.

– Folk vill ha förändring. Och jag tror att många har tröttnat på partipolitik i kyrkan, säger Axel Göthberg, 21, förstanamn i POSK.

Den yngsta kandidaten i nomineringsgruppen POSK var 18 år, den äldsta 22. Det kan ha bidragit till framgångarna, enligt Axel Göthberg.

– Hur är vi som kyrka aktuella i församlingsbornas liv 2021? Vi måste våga tänka nytt. POSK föreslår att vi öppnar en ny öppen förskola i Dalénum, där barn kan sjunga i kör och senare kanske konfirmera sig.

”Det rör man inte”

Han är övertygad om att planerna på att sälja Grönsta prästgård har spelat en viktig roll i valet – något POSK är starkt emot.

– Församlingsborna äger prästgården gemensamt och jag har fått höra från flera håll att Grönsta rör man inte. Potentialen för prästgården är oändlig.

– Ledarutbildningar, kör, verksamhet för barn och unga. Vi har en lång lista med idéer om hur vi kan använda Grönsta.

Fria liberaler i svenska kyrkan (FiSK) stod på andra sidan i frågan om Grönsta. Nomineringsgruppen fick hälften så många röster som i det förra valet, 2017.

– Det som har stuckit ut mest är att vi önskat försäljning av Grönsta prästgård och jag har frågat mig om det har påverkat utfallet. Men jag tror faktiskt inte det. Det här är en nationell trend för FiSK, säger Annika Persson, förstanamn för FiSK.

– Grönsta prästgård används i allt för liten grad och alldeles för mycket går åt fastig­hetskostnader. Området vill vi behålla men fastigheten tror vi kan komma Lidingöborna till gagn om någon annan tar över.

Valdeltagandet var något lägre i år – 21,4 procent jämfört med 23 procent 2017.

Sett till antalet röster uppskattas det preliminära deltagandet till ungefär 5 144. Antalet röstberättigade var 23 989.

Texten utgår från det preliminära valresultatet. Ett kontrollräknat resultat publiceras på Lidingö församlings hemsida om ungefär en månad.