CYKEL ELLER TUB. I SL:s nya reseplanerare kommer det vara möjligt att jämföra restiden mellan kollektivtrafik- och cykelresande. Foto: Mostphotos / Mitt i

Nya SL-appen planerar även in restid med cykel

SL ska uppdatera sin reseplanerare. Målet är att det även ska finnas med en flik som visar hur lång tid det tar att cykla, och vilken väg som är smartast.

  • Publicerad 04:44, 17 mar 2021

Det är Trafiknämnden i Region Stockholm som i veckan fattade beslut om att genomföra en ny upphandling av ”Reseplanerare 2.0” – den tjänst som hjälper SL-resenärerna att planera sin resa med kollektivtrafiken.

Målsättningen är att dagens tjänst ska uppdateras och även inkludera cykelresor i Stockholm.

Vill få fler att ställa bilen

– Det har funnits en efterfrågan för det här bland resenärer en längre tid. Det handlar om att man i SL:s resetjänst kan jämföra sträckor och färdsätt och se vad som går snabbast, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd i Stockholm.

Syftet är att fler stockholmare ska genomföra ett hållbart resande, och kanske välja cykel framför bil.

– Vi hoppas att valet ska vara mellan kollektivtrafiken och cykeln, säger Tomas Eriksson.

Trängselvarning

I uppdateringen kommer det även att finnas med en tjänst som visar beläggningsgraden inne i SL:s fordon.

– Vi vet ju inte riktigt hur våra resenärer kommer resonera efter pandemin, men många kommer nog se på trängseln i kollektivtrafiken på ett annat sätt. Därför vill vi att reseplaneraren visar hur trångt det är på olika färdsätt och sträckor under olika tider, säger Tomas Eriksson.

När uppdateras appen?

Tjänsten ska nu upphandlas. Den uppdaterade reseplaneraren ska vara på plats och fungera senast 2024, då gällande avtal går ut.

Men målsättningen är att få det på plats så snart som möjligt efter att upphandlingen är klar, vilket kan ta cirka ett år från nu – om det inte kommer in några överklaganden.