Det förra borgerliga regionstyrets besked om att öppna en ny närakut på Jakobsbergs sjukhus togs emot med öppna armar av såväl Moderaterna som Vänsterpartiet i Järfälla kommun.

Men frågan om närakuterna har varit en vattendelare i Region Stockholm. Där de borgerliga partierna vill se fler närakuter, vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet dra i handbromsen.

Tydligt besked

Det nya rödgröna styret vill behålla befintliga närakuter, men inte planera för fler. De vill också utreda hela systemet med närakuter.

Men en sak står klar: Den planerade närakuten i Jakobsberg blir inte av.

– Det har inte funnits något beslut om att öppna en ny närakut i Jakobsberg, utan bara en utredning. Vi menar att denna utredning inte tillräckligt skulle titta på vårdbehovet i Jakobsberg och har därför valt att avbryta den, skriver Talla Alkurdi (S), hälsa- och sjukvårdsregionråd i ett mejl till Mitt i.

Hon menar att den utredning som gjorts bara såg över förutsättningarna för en närakut och inte om man kan stärka till exempel vårdcentralerna i kommunen i stället.

Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd, säger att de avbryter planeringen av en ny närakut i Jakobsberg.

Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd, säger att de avbryter planeringen av en ny närakut i Jakobsberg.

Johanna Kämpe

Ullberg (S) ville se ny närakut

I förslaget fanns också en närakut i Skärholmen, även den stryks från planeringen.

Närakuterna beräknades kosta 45 miljoner kronor vardera.

– Vi hade gärna sett en ny närakut, men är samtidigt nöjda över att se viktiga satsningar på våra vårdcentraler trots det svåra ekonomiska läget. Vården i Järfälla har urholkats i över ett decennium och det finns flera luckor att fylla. Jag kommer att ha en fortsatt dialog med det nya regionstyret för mer vård i Järfälla, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S).

V inte oroliga

Det lokala Vänsterpartiet, som tidigare var positiva till beskedet, riktar inte heller någon kritik mot regionstyret.

– Vi har varit positiva till närakuten och det har bland annat varit utifrån avseendet att bevara Jakobsbergs sjukhus. Nu är läget för Jakobsbergs sjukhus inte akut, utan det tycks finnas en bred samsyn om att det behöver vara kvar, säger gruppledaren Therese Johansson (V).

Blev ni besvikna när beskedet kom?

– Jag vill inte recensera regiongruppen, de gör andra avvägningar. Vårt fokus är att det ska finnas nära vård. De ser andra lösningar och det viktiga är att vården kommer på plats.

Liberalerna i Regionen är starkt kritiska mot det nya budgeten och nedskärningen av närakuterna.

– Det är ett veritabelt dråpslag mot en snabb, tillgänglig vård för akut sjuka barn och vuxna. Det kommer att bli mycket dyrare. Och det kommer att leda till en rejäl ökad belastning på sjukhusens akutmottagningar, säger gruppledaren Amelie Tarschys Ingre (L).