Jobb med utsikt. Bild från i somras då man utförde arbeten på masten. Foto: Kent Dahlin

Nya mobilmasten lyser dåligt

Den nya mobilmasten på Djurö har blivit en säkerhetsrisk. Det menar boende i området runt masten. Orsaken: Belysningen fungerar inte som den ska.

  • Publicerad 10:36, 23 sep 2021

Det var runt midsommar i år som Telia satte upp en ny mobilmast precis intill ett bostadsområde på Djurö. Många i området protesterade mot att den skulle sättas upp så nära deras bostäder. Och nu när den är på plats visar det sig att det saknas belysning.

Masten är 54 meter hög, plus att den står på ett berg som är 26 meter högt, förklarar Lennart Jonasson, granne till masten. Så högsta punkten hamnar 80 meter över havet.

Syns dåligt

Masten har varit tänd med en lågintensiv belysning emellanåt, men oftast helt släckt sedan den kom upp i somras, enligt Lennart Jonasson.

– Den där svaga belysningen syns inte när det är dimma eller dåligt väder, det räcker inte alls till. Vi har ju ganska mycket flygtrafik här ute, bland annat ambulanshelikoptern som passerar här rätt ofta, säger han och fortsätter:

– Det känns inte alls bra att den inte syns, det finns ju en risk att någon flyger rakt in i masten.

Enligt Telia, som äger masten, saknas det elförsörjning till masten, därav bristen på belysning.

– Bolaget som driftsätter masten åt oss har inte lyckats komma överens med kommunen ännu om var de får dra fram elkablarna i området. Därför dröjer det. Under tiden har vi satt upp en tillfällig, batteridriven belysning högst upp i masten, säger Max Hellström, pressansvarig på Telia.

Lamporna går sönder

Men den har inte fungerat som det var tänkt.

– Vi har tvingats byta lampor två gånger på grund av att ledningarna gått sönder. Vi tror att det är fåglar som hackar på dem. Nu byter vi ut lamporna för tredje gången och nu ska vi se till att ledningarna skyddas bättre, säger Max Hellström.

Allt över 45 meter måste ha belysning för att synas för flygtrafiken och enligt Max Hellström följer de lagar och regler.

– Det batteridrivna hinderljuset sitter på rätt höjd och med rätt ljusstyrka för att vara godkänt, säger han.

Elbristen gör att masten inte är i drift ännu. Planen är att det ska ske någon gång i oktober, då ska även belysningen vara i gång.

Jobb med utsikt. Bild från i somras då man utförde arbeten på masten. Foto: Kent Dahlin

Synlig. Den nya masten syns på berget bredvid bostadsområdet. Foto: Kent Dahlin

Nya mobilmasten

Vad: En 54 meter hög mobilmast, som ägs av Telia.

Var: På en höjd norr om Björkås/Sollenkrokavägen.

När: Sattes upp i slutet av juni, planeras att driftsättas i oktober.

Visa merVisa mindre