SL lämnade över ansvaret för busstrafiken på Rindö till Transdev i november förra året. Efter det märkte flera öbor av en kraftig försämring gällande kollektivtrafiken.

Åsa Blanc är ordförande för Föreningen Rindöborna och har hört från boende på ön att busschaufförerna inte tagit hänsyn till hastighetsbegränsningar, kört fel och ibland missat att stanna vid busshållplatser.

– De kör mycket fel, och vi är ju beroende av att komma fram till färjan, säger Åsa Blanc.

Rindö har två färjor, en via Oxdjuept och denna Vaxholmsleden mellan Vaxholm och Rindö. Färjan ansluter till bussen på Rindö för de som åker komnunalt.

Rindö har två färjor, en via Oxdjuept och denna Vaxholmsleden mellan Vaxholm och Rindö. Färjan ansluter till bussen på Rindö för de som åker komnunalt.

Mostphotos

Enligt Transdev själva har de fått in generella synpunkter gällande busstrafiken på Rindö. Det ska däremot inte handla om något specifikt menar de.

– Det har varit högt och lågt gällande synpunkter, lite av varje. Oavsett vad det handlar om stämmer vi alltid av med föraren och ser hur den själv har upplevt det som klagomålet handlar om, säger Stefan Johansson, pressansvarig på Transdev.

"Individuella missta

Enligt Åsa Blanc ska bussar vid flera tillfällen ha åkt på den stora vägen, länsväg 274, när bussen egentligen ska åka in på den mindre vägen, Rindövägen, som ligger parallellt. Hon menar att man borde satsa på att ha chaufförer som känner till ön.

– Det har hänt flera gånger att folk stått och väntat vid busshållplatser, men bussen dyker inte upp. Förarna har inte riktigt vetat var de ska stanna eller var de ska släppa av folk, säger Åsa Blanc.

Enligt Transdev själva kör ingen förare outbildad och alla kör med en utbildad förare under sin utbildning.

– Det finns även en GPS tillgänglig som visar precis hur förarna ska köra och var de ska stanna. Misstag som ändå sker beror oftast på individuella misstag, skriver Stefan Johansson i ett mejl.

Åsa Blanc förklarar att det har blivit något bättre på ön den senaste månaden, men att det fortfarande är ett aktuellt problem.

– Förut hade vi två fasta busschaufförer som delade på för- och eftermiddagen. Jag förstår att man inte kan ha så längre, men nu har det varit nya chaufförer hela tiden som inte kan ön, säger Åsa Blanc.