Sedan våren 2022 har kommunens kostnader för ombyggnaden av Älta centrum ökat med närmare 100 miljoner kronor till 413 miljoner kronor.

Tidigare har Alliansens beslut att dumpa priset för markförsäljningen på Sicklavallen till bostadsbyggaren Bonava med 20 procent, motsvarande 110 miljoner kronor, överklagats till förvaltningsrätten.

I Älta har intäkterna tvärtom ökat. Men inte i samma takt som utgifterna. I måndags godkände kommunstyrelsen att den totala vinsten för ombyggnaden för Älta centrum krymper från 80 till 4 miljoner kronor.

– Men det blir många bostäder och ett trevligt område. Alla är nog glada att gamla Älta centrum blir något nytt, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Älta centrum invigdes 1968. Ombyggnaden ska vara helt klar 2030.

Älta centrum invigdes 1968. Ombyggnaden ska vara helt klar 2030.

Johan Kristensen

Cykelbana och trappa

Han framhåller att Trafikverket till en början bara ville ha en infart till Älta centrum. Nu är kommunen och Trafikverket överens om att det ska bli en andra infart norr om centrum vilket bidrar till de ökade kostnaderna. Andra arbeten som har tillkommit är Almvägen intill Stavsborgsskolan som ska byggas om ny gång- och cykelbana och en trappa till de befintliga skivhusen.

Hade kommunen kunnat göra en större vinst om de tillkommande arbetena varit med i projektet från början?

– Det vet jag inte. Förutsättningarna fanns inte då, Trafikverket vägrade att ha mer en än infart, säger Mats Gerdau.