Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Erik Engstrand

Ny satsning ska göra stadens tunnlar tryggare

Gångtunnlar kan för många bidra till en känsla av otrygghet. Nu vill staden ändra på det, och rustar upp 15 tunnlar så att de ska kännas säkrare – särskilt för kvinnor.

  • Publicerad 15:57, 24 jun 2021

Gångtunnlar förknippas av många med otrygghet och mörker, och i stadens trygghetsarbete har det flertalet gånger tagits upp som ett område som kan förbättras. Därför satsas nu 13 miljoner kronor på att rusta upp tunnlar runt om i staden.

– Vi tar otryggheten på mycket stort allvar och det är utan tvekan vår viktigaste prioritering. Stockholm ska vara en trygg stad och arbetet med att rusta upp tunnlarna är en del i vårt trygghetsarbete, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Bedömningen är att pengarna ska räcka till att renovera 15 stycken tunnlar, enligt staden, och hittills har sju stycken spikats i en första etapp.

– Man känner sig mer omhändertagen när det är ljust och fräscht. Gångtunnlar har generellt sett varit ett problem trygghetsmässigt, och det är viktigt att uppmärksamma och lyfta sådana miljöer, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Bättre för kvinnor

Arbetet kommer börja efter sommaren, och kommer generellt sett innebära att tunnlarna får bättre belysning, nya ytskikt, konst, att man röjer växtlighet och att vissa målas i vitt för att kännas ljusare.

– Förr var man mycket för att plantera många buskar och småträd, vilket skapar en otrygghet när man är ute och går efter mörkrets inbrott. Vi vill öppna upp på ett annat sätt, säger Daniel Helldén.

I Järva kommer initialt två tunnlar att rustas upp, en vid Rinkebysvängen/Gärdebygången och en vid Spånga kyrkväg/Lättingegången.

– Medborgarundersökningar har visat att otryggheten i Järva är högre hos kvinnor än hos män, och det här arbetet är en del i att försöka förbättra situationen för just kvinnorna, säger Daniel Helldén.

Uppmanas tycka till

En av grunderna för urvalet av tunnlar har bland annat varit stadens app "Tyck till", där invånare själva kan gå in och ge synpunkter på gator, torg och parker. Här kan man både göra felanmälningar eller ge generella synpunkter.

Har man en plats som man upplever som otrygg uppmanar Daniel Helldén nu alla att gå in och berätta det.

– Stockholmare kan verkligen påverka sin närmiljö och det är väldigt viktigt för oss att få in synpunkter och förslag så vi kan förbättra staden ännu mer, säger han.

Här rustas det

Staden planerar att rusta upp 15 tunnlar. Hittills har sju spikats:

Skarpnäck: Rusthållarvägen söder om, bakom Fogdevägen 49. Tunnel där tidigare tunnelbanan varit.

Skärholmen: Fjärdholmsgränd

Farsta: Kvickensvägen 9. Tunneln leder under Farstavägen.

Kista-Rinkeby: Rinkebysvängen/Gärdebygången 14.

Spånga Tensta: Spångakyrkväg/Lättingegången

Enskede Årsta Vantör: Sköllerstagatan/Axbergsgränd

Hässelby Vällingby: Bergslagsvägen mellan Råcksta och Grimsta (Jämtlandsgatan)

Visa merVisa mindre