Bygglovet för en restaurang på Odenplan beviljades för ett år sedan men det är först nu planerna börjat ta form. Tanken är att en runt 100 kvadratmeter stor krog ska byggas längs Karlbergsvägen mellan korvkiosken och nedgången till tunnelbanan.

– Den blir lite högre än kiosken, dock har den skyltar på sig men blir lägre än stationsbyggnaden. Mellan de två kan man säga, säger Henrik Bergshem, bygglovshandläggare på stadsbyggnadskontoret.

Inspirerad av cykelgarage

Men än dröjer det innan någon spade kan sättas i marken. Bland annat måste det bestämmas mer exakt var byggnaden ska stå, enligt företaget Demi Design som ligger bakom byggplanerna. Först då ska ett koncept för den så kallade Odenbaren tas fram.

Utformningen har bland annat inspirerats av cykelgaraget mitt emot.

– Det kommer bli ganska stora glasytor och sten utvändigt. Det finns ett cykelgarage där och den kommer få lite släktskap med den men kläs med träs invändigt och lysas upp. Förhoppningsvis kommer den lysa upp platsen och bidra med värme, säger Henrik Bergshem.

Restaurangen ska likna cykelgaraget mittemot.

Restaurangen ska likna cykelgaraget mittemot.

Emil Salmaso

Har kritiserats

Frågan om hur en eventuell uteservering skulle kunna se är fortfarande oklara. Både politiker och boende i Vasastan har efterfrågat en mer "piazza-liknande" känsla med lite bord och stolar på torget.

Men alla har inte varit positiva till bygget. Boende vid Odenplan menar att den nya byggnaden skulle stänga in torget och öka trängseln. Dessutom saknar de träden längs Karlbergsvägen. Det finns redan många krogar i området och ännu en riskerar att öka bullret och otryggheten, menar de boende. Länsstyrelsen avslog överklagandet då personen utgav sig för att representera en hel bostadsrättsförening.