Glaskupolen på taket till huset vid Hornsgatan 20, ovanför där Centralbron går in under Söder, behövde bytas. I samband med det bestämde sig förvaltaren Slussgården att se över möjligheten att bygga en restaurang på platsen.

– Vi ville öppna upp fastigheten, och hade möjlighet att bygga till en halv våning. Slussen håller på att omvandlas från trafikpunkt till mötesplats, och vi vill bidra till det, säger Lars Kinneholm, vd på Slussgården.

Tillbyggnaden är i form av en ny våning i trä, på 12:e våningen. Arkitektbyrån Wingårdhs, som bland annat ligger bakom Victoria Tower i Kista och nya Liljevalchs, har ritat byggnaden. Den ska ligga runt, och inte bli högre än, glaskupolen.

Från sjö till sjö

Restaurangen ska ha plats för 600 gäster, och den får en stor terrass med sikt norrut.

– Utsikten är fantastisk. Längs hela Söder Mälarstrand finns ingen restaurang där det går att se både Stadshuset och Saltsjön. Vi vill öppna upp den sidan av utsikten från Söder för fler än bara för boende.

Vilken restaurang som flyttar in är dock inte klart i dagsläget.

– Vi är öppna för förslag, och har inte låst oss vid något ännu. Vi ska ta beslut om det senast 2022, ju tidigare desto bättre.

Förberedelser för bygget har påbörjats. Restaurangen väntas öppna våren 2023.