Den uppmärksamme kan se att en ny gul skylt är uppsatt vid infarten till parkeringen vid Ica Maxi i Flemingsbergs centrum. P-skivan har ersatts av automatiserad parkering och en ny regel gäller. Precis som tidigare är det tillåtet att parkera gratis i två timmar. Med tillägget att det nu är per dygn. In-och utfarten registreras genom kamerabevakning. För den som parkerar längre kostar det 18 kronor för varje påbörjad halvtimme och 36 kronor per timme.

Det här har väckt reaktioner. I en lokal Facebookgrup har ett inlägg om p-reglerna fått ett hundratal kommentarer. De flesta är upprörda över förändringen.

"Låter helt vansinnigt", "Två olika parkeringstider borde ses som två separata parkeringar. Man kan ju ha lånat ut bilen också." och "Aprilskämt i januari" är några av kommentarerna. En del tycker att det är dåligt skyltat och någon vittnar om att hen uppmanades att betala vid utfart. Det visade sig att utfarten från dagen innan inte hade registrerats.

Ingen stor sak

Men på Fabege, som äger parkeringen, tycker man inte att de nya reglerna är någon stor sak. Therese Friedman, marknadsområdeschef för Flemingsberg på Fabege, säger att det varit två timmar tidigare också och att det nu är betalningssystemet som automatiserats.

– Ica Maxi har ett avtal med oss som innebär att de kan erbjuda sina kunder två timmar gratis parkering per dygn. Vi har dock valt att det ska vara två timmars gratis parkering för alla oavsett om du handlar på Ica eller inte. Det är bara Ica som har avtalat om gratisparkering och man är sällan inne och handlar mer än två timmar per dag.

Varför inför ni den här regeln? Har det varit problem med att folk står länge på parkeringen?

– Vi inför det här för att förenkla och för att vi ska få en bra uppföljning på hur man nyttjar parkeringen. Det blir viktig information för oss i det utvecklingsarbete som pågår för platsen.

Therese Friedman säger att det främst är Ica som har fått reaktioner från besökare.

– Vi ser inte att det är någon större skillnad, men jag förstår att för personer som är där flera gånger per dygn och är vana vid att stå där gratis så blir det skillnad.

Enkät: Vad tycker du om de nya reglerna?

Pernilla Fagerström

David, 48, och Ulrika Mattsson, 47, Vistaberg:

Vi kommenterade just det där att det bara är två timmar per dygn, det tycker jag är lite dåligt. Jag menar om man åker och handlar och sedan har man någon som ska träna, då är det ju kört. Det har jag aldrig varit med om någonstans, säger Ulrika.

Pernilla Fagerström

Janne Stenharg, 76, Tullinge:

Jag påverkas inte, jag bara handlar här. Men om du åker ner flera gånger läggs det ju på, då torskar du. Jag vet att de har haft problem i Tumba, där är det likadant. Det är väldigt konstigt, tycker jag. Då är det bättre med P-skiva.

Pernilla Fagerström

Monika Nordmyr, 50, Vistaberg:

Jag kan förstå de som jobbar här eller är här oftare, att då är det besvärligt. Men för min del gör det ingen skillnad. Jag handlar bara här.