Mitt i berättade 2022 om "polska" Grimsta torg, där polska företagare i en rad olika branscher öppnat upp verksamheter de senaste åren med matbutiken Polmarket som första aktör 2012. Nu har Grimsta torg fått sällskap av det senaste polska tillskottet i västerort – Pirogen.

Det kallar Zaklin Wysocka rätt och slätt sin lilla polska restaurang på Ormängstorget i Hässelby gård för.

Öppnade i mars

Zaklin öppnade i mars och går helhjärtat in i satsningen.

– Det var grannskapet jag ville gynna. Planerna att öppna här hemma hade jag haft ganska länge, berättar hon när Mitt i besöker restaurangen en fredag.

Zaklins stora passion i livet är matlagning och bakning. Hon har bland annat arbetat på den nu stängda restaurangen Victoria i Kungsträdgården, i skolkök och i kafé.

Zaklins stora passion i livet är matlagning och bakning. Hon har bland annat arbetat på den nu stängda restaurangen Victoria i Kungsträdgården, i skolkök och i kafé.

Stefan Källstigen

I dag bor många med östeuropeiska rötter i Hässelby, berättar hon.

– Jag hade inte öppnat utan underlaget som finns här. Mina grannar utgörs av polacker till en hel del, men även ukrainare och andra östeuropeer. De är jätteglada att jag öppnat.

Lite svårt hitta

Hon betonar att det alltjämt är en ekonomisk risk. Ormängstorget ligger ett par 100 meter från Hässelby gårds tunnelbana. Det är lite svårt att hitta torget för den som inte bor i Hässelby gård och du hittar inget Ormängstorget i karttjänsterna.

– Vi försöker etablera Ormängstorget mer som ett namn för mitt ställe. Det handlar fortfarande om business. Jag lägger mycket tid och pengar på det här. Jag kan inte bara förlita mig på att mina grannar ska hålla mig flytande.

Polska piroger. Zaklin fyller sina piroger med spenat, soltorkade tomater och feta, potatis och lök – eller surkål och svamp. Även söta piroger med bär och grädde gör hon.

Polska piroger. Zaklin fyller sina piroger med spenat, soltorkade tomater och feta, potatis och lök – eller surkål och svamp. Även söta piroger med bär och grädde gör hon.

Stefan Källstigen

Golv, tapeter och färg är nytt i lokalen. Kylbänkar har tagits in.

Zaklins vän Antonio, som hjälpt Zaklin komma igång, är också på plats. Fler hade kunnat öppna på torget, menar han.

– Folk och fastighetsägare verkar inte riktigt våga satsa, det är ju förenat med risker. Men självklart skulle man vilja se fler företagare på torget och vi hoppas fler öppnar, säger Antonio.

Ser en trend

Han känner själv flera egna företagare inom kafébranschen i Stockholm.

– Sedan pandemin tycker vi ha sett oss en trend att folk verkar vara mer i sitt närområde. Det har blivit lite svårare att driva lunchkaféer inne stan. Det har blivit lite mindre folk. Samtidigt känns det lite enklare i förorten än innan pandemin. Folk verkar vilja vara närmare sitt hem än innan pandemin om dagarna, fortsätter han.

På Ormängstorget, mellan Ormängsgatan och Olle Engkvists väg, har Zaklin Wysocka, 35, öppnat sitt pirog-ställe. Hon gör även pannkakor. "Nu måste jag leverera, det är upp till mig", säger hon.

På Ormängstorget, mellan Ormängsgatan och Olle Engkvists väg, har Zaklin Wysocka, 35, öppnat sitt pirog-ställe. Hon gör även pannkakor. "Nu måste jag leverera, det är upp till mig", säger hon.

Stefan Källstigen

Zaklin berättar att baka är en stor passion för henne.

– Jag ville förverkliga min dröm. Pirogerna gör jag uteslutande på recepten jag växt upp med i min familj.