Tillskott. Nytorget kan få en ny, permanent kiosk i det nordöstra hörnet. Foto: Mostphotos

Ny kiosk på Nytorget ska ge en fläkt av gamla Söder

Perkolatorkaffe, hemgjort mos, riktiga korvar och glass. Det ska stå på menyn på kiosken Mamma Astrids korv och glass, som kan öppna på Nytorget.

  • Publicerad 16:15, 5 jan 2021

Nytorget kan få ett nytt, kulinariskt tillskott. Ola Lax, som äger Ugglan Boule & Bar på Närkesgatan, har lämnat in en ansökan om att uppföra en kiosk i torgets nordöstra hörn, med namnet Mamma Astrids korv och glass.

– Den är döpt efter min mamma, och vi ska servera mat så som hon hade gjort det. Perkolatorkaffe, hemlagat mos och korv på kött, inte potatismjöl. Riktigt käk, helt enkelt, säger Ola Lax.

Kiosken ska vara en ”motvikt till det nya, hippa Söder med kaffegårdar där en kopp ljummen mjölk kostar skjortan", menar Ola Lax. Ingen havremjölk kommer serveras i kaffet.

Permanent tillskott

Tidigare somrar har det legat en annan kiosk på platsen, men den här kiosken ska ligga på torget permanent.

– Det finns bra karma i det hörnet. Det är svårt att sätta fingret på varför, men man gillar att vara där. Tanken är att kiosken ska lysa upp torget och vara som en varm lykta på vintern, säger Ola Lax.

Kiosken har ritats av den hyllade arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune. Ansökan om bygglov lämnades nyligen in, och ambitionen är att bygget startar så fort staden ger grönt ljus.