I november 2022 slog välrenommerade lyxkrogen Gastrologik igen dörrarna efter elva år på Artillerigatan 14 på Östermalm.

Nu står det klart att det åter kommer att serveras fine dining på adressen – den 4 juni öppnar restaurang Ergo. Om de kan matcha Gastrologiks två stjärnor i Guide Michelin återstår att se. Men ambitionerna är minst sagt höga.

– Vi siktar mot stjärnorna, vi vill synas i den världen, säger Lars Trogen, vinexpert och restaurangchef på Ergo.

Lars Trogen är restaurangchef på Ergo.

Lars Trogen är restaurangchef på Ergo.

Denise Lanai

Och erfarenheten finns.

Köksmästare på Ergo är Petter Johansson. Han har tidigare jobbat på flera trestjärniga restauranger, bland andra Gordon Ramsay i London, Per Se i New York, och Frantzén i Stockholm.

Trots att restaurangen officiellt inte har öppnat ännu har de redan tagit emot gäster i liten skala för att "drilla in köket". I veckan ska servisen komma in och repetera.

– Vi ska lära oss att dansa och jobba upp en erfarenhet i rummet.

Ergo öppnar på Artillerigatan 14 den 4 juni.

Ergo öppnar på Artillerigatan 14 den 4 juni.

Denise Lanai

Vad blir det för mat då? Ergo beskriver sin meny som en modern, franskinspirerad avsmakningsmeny med valmöjligheter vid alla de fem serveringarna.

– Det blir lite som en blandning mellan fine dining och a la carte. Det kan vara supernice att bli överkörd av en fast meny ibland, men vi tror att det blir lite mer levande och avslappnat när gästen kan vara med och bygga menyn.

Flera ansedda restauranger har slagit igen i Stockholm, vad talar för att ni ska lyckas?

– Det här är en perfekt tidpunkt för att tolka om fine dining. Vi vill att det ska vara härligt och välkomnande att komma hit, och vi har ett lite mjukare tilltal.

Dessutom har marknaden vänt uppåt igen.

– Vi har tagit oss ur en pandemi och en lågkonjunktur, nu är stockholmarna sugna på att äta och dricka gott igen.