På lördag 1 maj har hittills ett tiotal organisationer och personer sökt tillstånd som beviljats, då de är färre än åtta personer.

Utöver det har polisen uppgifter om två möjliga, betydligt större, sammankomster som inte sökt tillstånd. Det handlar om ”Bensinupproret” och den så kallade ”Frihetsrörelsen”, den brokiga skara av coronaförnekare som samlades i stor skara på Medborgarplatsen 20 mars.

– Vi går inte ut med exakta namn, men det jag kan säga är att det handlar om en bilkortege som eventuellt kommer köra in från de södra delarna av stan mot City. Och dels samma typ av arrangör som vi hade att göra med den 20 mars, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

https://www.mitti.se/nyheter/han-arrangerar-olaglig-marsch-mot-corona-i-stockholm/repucb!g8FLy6980d5YAqUpWuTsBQ/

Övervakar med drönare

Polisen tillsätter stora resurser och kommer övervaka vad som sker i centrala Stockholm med bland annat drönare.

– I huvudsak handlar det om bevakning över centrala Stockholm och Norrmalm. Exakt hur många drönare vi har går vi inte ut med, men vi arbetar aktivt med det för att bevaka och kartlägga vad som händer.

Exakt hur många som väntas ansluta kan inte polisen svara på.

– Ingen har sökt tillstånd så vi kan bara göra en uppskattning. Men det finns inga olagliga demonstrationer, det finns bara de med eller utan tillstånd. Sedan är det alltid en utmaning när de inte söker tillstånd, Carina Skagerlind.

Vad gör ni om det visar sig att fler än åtta samlas?

– Då måste vi först konstatera att det rör sig om en allmän sammankomst. Efter det informerar vi alla om vilket regelverk som gäller och att det inte är möjligt att vara så många. Om inte det fungerar måste vi ta beslut om att upplösa den allmänna sammankomsten.

Blir det svårare från er sida om det inte är någon arrangör som söker tillstånd?

– Ja. Men vi jobbar hela tiden med att försöka kartlägga vem som kan tänkas vara arrangör. Vi kommer jobba på samma sätt som 20 mars. Vårt bästa verktyg är att prata, prata, prata. Dialog är det vi främst tror på i sådana här lägen.

Busstrafiken påverkas

En icke tillståndsgivna demonstration väntas starta på Norra Bantorget och sedan förflyttas sig vidare till Kungsträdgården.

På grund av detta väljer SL att ändra i busstrafiken på flera linjer i innerstan mellan cirka klockan 12.30 och 17.

– Vi kan bara konstatera att det med stor sannolikhet kommer vara ett demonstrationståg i centrala Stockholm. Och då måste vi anpassa trafiken och göra det bästa vi kan, säger Aleksander Krajisnik.

De linjer som påverkas är 1, 2, 3, 53, 54, 57, 65, 69, 75 och 76.

https://www.mitti.se/nyheter/arrangoren-om-olagliga-coronamarschen-nojd-med-vad-vi-astadkom/repuch!KeHNadLqd2fkAQUvwsgXPA/