SAMMA MARSCH SOM 20 MARS? Polisen tar höjd för att samma scener som utspelade sig på Medborgarplatsen och Kungsträdgården ska äga rum på lördag 1 maj. Foto: Sal Idriss / Byrd

Ny coronademonstration planeras i Stockholm

Stockholmspolisen tar höjd för att en ny demonstration, likt den som arrangerades 20 mars, ska arrangeras utan tillstånd på lördag 1 maj. Stora resurser sätts in och delar av innerstan ska övervakas med drönare.

  • Publicerad 12:42, 30 apr 2021

På lördag 1 maj har hittills ett tiotal organisationer och personer sökt tillstånd som beviljats, då de är färre än åtta personer.

Utöver det har polisen uppgifter om två möjliga, betydligt större, sammankomster som inte sökt tillstånd. Det handlar om ”Bensinupproret” och den så kallade ”Frihetsrörelsen”, den brokiga skara av coronaförnekare som samlades i stor skara på Medborgarplatsen 20 mars.

– Vi går inte ut med exakta namn, men det jag kan säga är att det handlar om en bilkortege som eventuellt kommer köra in från de södra delarna av stan mot City. Och dels samma typ av arrangör som vi hade att göra med den 20 mars, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

Han arrangerar olaglig marsch mot corona i Stockholm

Övervakar med drönare

Polisen tillsätter stora resurser och kommer övervaka vad som sker i centrala Stockholm med bland annat drönare.

– I huvudsak handlar det om bevakning över centrala Stockholm och Norrmalm. Exakt hur många drönare vi har går vi inte ut med, men vi arbetar aktivt med det för att bevaka och kartlägga vad som händer.

Exakt hur många som väntas ansluta kan inte polisen svara på.

– Ingen har sökt tillstånd så vi kan bara göra en uppskattning. Men det finns inga olagliga demonstrationer, det finns bara de med eller utan tillstånd. Sedan är det alltid en utmaning när de inte söker tillstånd, Carina Skagerlind.

Vad gör ni om det visar sig att fler än åtta samlas?

– Då måste vi först konstatera att det rör sig om en allmän sammankomst. Efter det informerar vi alla om vilket regelverk som gäller och att det inte är möjligt att vara så många. Om inte det fungerar måste vi ta beslut om att upplösa den allmänna sammankomsten.

Blir det svårare från er sida om det inte är någon arrangör som söker tillstånd?

– Ja. Men vi jobbar hela tiden med att försöka kartlägga vem som kan tänkas vara arrangör. Vi kommer jobba på samma sätt som 20 mars. Vårt bästa verktyg är att prata, prata, prata. Dialog är det vi främst tror på i sådana här lägen.

Busstrafiken påverkas

En icke tillståndsgivna demonstration väntas starta på Norra Bantorget och sedan förflyttas sig vidare till Kungsträdgården.

På grund av detta väljer SL att ändra i busstrafiken på flera linjer i innerstan mellan cirka klockan 12.30 och 17.

– Vi kan bara konstatera att det med stor sannolikhet kommer vara ett demonstrationståg i centrala Stockholm. Och då måste vi anpassa trafiken och göra det bästa vi kan, säger Aleksander Krajisnik.

De linjer som påverkas är 1, 2, 3, 53, 54, 57, 65, 69, 75 och 76.

Arrangören om olagliga coronamarschen: ”Nöjd med vad vi åstadkom”

Så påverkas bussarna – linje för linje

Linje 1

Linjen delas i två delar och går sträckan Frihamnen – Värtavägen samt sträckan Fridhemsplan – Essingetorget. Hållplatserna på sträckan Jungfrugatan – S:t Eriksgatan dras in.

Linje 2
Linjen delas i två delar och går sträckan Sofia – Slussens samt sträckan Jarlaplan – Norrtull.

Hållplatserna på sträckan Slottsbacken – Tegnérgatan dras in.

Linje 3
Linjen delas i två delar och går sträckan Södersjukhuset – Slussen samt sträckan Fridhemsplan – Karolinska sjukhuset norra. Vid Fridhemsplan går linje 3 mot Karolisnka sjukhuset västra från läge G på Fridhemsgatan. Hållplatserna på sträckan Mälartorget – Kronobergsgatan dras in.

Linje 53
Linjen delas i två delar och går sträckan Henriksdalsberget – Slussen samt sträckan Odenplan – Karolinska institutet västra. Hållplatserna på sträckan Kornhamnstorg / Mälartorget – Observatoriegatan dras in.

Linje 54
Linjen delas i två delar och går sträckan Motalavägen – Jungfrugatan samt sträckan Blekholmsterrassen – Reimersholme. Vid hållplats Blekholmsterrassen går du på i riktning mot Klarabergsviadukten. Hållplatserna på sträckan Karlavägen – Centralen dras in.

Linje 57
Linjen delas i två delar och går sträckan Frösundavik – Odenplan samt sträckan Slussen – Tengdahlsgatan. Vid hållplats Odenplan går bussarna mot Frösundavik från läge B.

Hållplatserna på sträckan Handelshögskolan – Slottsbacken dras in.

Linje 65
Bussen går sträckan Fredhäll – Blekholmsterrassen. Hållplatserna på sträckan Ark/Des Moderna museet – Centralen dras in.

Linje 69
Bussen går sträckan Kaknästornet – Karlaplan. Hållplatserna på sträckan Djurgårdsbron – Centralen dras in.

Linje 75
Bussen går sträckan Ropsten – Östra station. Hållplatserna på sträckan Stadion – Cityterminalen dras in, men vid Stadion stannar bussarna i riktning mot Östra station på Valhallavägen.

Linje 76
Linjen delas i två delar och går sträckan Ljusterögatan – Slussen (Medborgarplatsen i riktning mot Norra Hammarbyhamnen) samt sträckan Karlaplan – Ropsten. Hållplatserna på sträckan Slottsbacken – Djurgårdsbron dras in.

Källa: SL

Visa merVisa mindre