– Jag vågar inte säga att det är rekord, men det är i alla fall betydligt tidigare än normalt.

John Midelf, anläggningschef, befinner sig högt upp i Hammarbybacken. Termometern visar minus tio grader och omkring honom finns 15 utplacerade snökanoner som arbetar för fullt med att producera snö.

Bara öppet fem veckor

Trots att det bara är en vecka in i december när Mitt i Söderort är på besök har de redan varit i gång en tid nu. Sedan 29 november går de för högtryck.

– Vanligtvis ska vi vara förberedda att sätta i gång först i mitten av december, men det har gått smidigt ändå. Nu fokuserar vi på att producera så mycket snö som möjligt under den här kalla perioden, förklarar han.

Det normala är att de öppnar i början eller mitten av januari, men förra vintern var liftsystemet i gång först 25 januari. Förutom väderleken bidrog även pandemin till en viss fördröjning, då en del åtgärder behövde vara på plats innan en skidsugen allmänhet var välkommen. Även framöver är det digitaliserade lösningar som gäller för att undvika köbildning.

– Däremot hoppas vi, till skillnad från förra säsongen, att kaféet och skiduthyrningen ska kunna ha öppet, säger John Midelf som också konstaterar att det blev en säsong med få skiddagar.

– Det var en kort, men intensiv, period då vi bara hade öppet i fem veckor, plus sportlovet för barnen. Men det blev snabbt varmt och vecka 8–9 var det folk som arbetade i t-shirt, minns han.

Förutom pandemin och vädret finns det ytterligare en utmaning. I berget under backen finns Henriksdalsbergets Sickla-anläggning som Stockholm vatten och avfall är i full färd med att bygga ut och modernisera. En av backens nedfarter har därför behövt vara avstängd sedan 2019. Den ska dock vara helt återställd igen i maj 2022.

Men i stället pågår sedan april arbetet med att bygga ett nytt tilluftstorn i nybörjarbacken. Ett jobb som förväntas vara avslutat den 17 december.

– Först då har vi möjlighet att öppna den backen och det gör också att vi inte kunnat producera snö i det området. Det tar ett antal dagar att få fram snön och vid den tidpunkten vet vi inte heller om temperaturen tillåter det, eftersom det krävs minst minus två grader. Det är en utmaning, men det är görbart, säger John Midelf. 

Han konstaterar att det är alla möjliga som söker sig hit, allt från barnfamiljer till ungdomar och äldre. Möjligen är det fler turister än tidigare.

– En del kommer hit och hyr ett par skidor innan de ställer sig i backen och tar en bild. Sedan är de nöjda och går härifrån, skrattar han.

– Men man ser också hur folk kommer gåendes från Sjöstan med skidorna slängda över axeln. Sedan är ju det här en plats där folk tränar året runt, det har blivit en knytpunkt för träning samtidigt som det är en ingång till reservatet, menar han.

Vad önskar du dig nu?

– Jag önskar mig en riktig vinter, det vore fantastiskt med en vit jul så vi kan ha öppet under jullovet.