För att göra skolvägarna säkrare tog kommunen förra året beslut om att begränsa hastigheten utanför alla skolor och förskolor till 30 kilometer i timmen. Det togs även beslut om varningsskyltar i närheten av skolor, 30-märken målade i gatan och digitala hastighetstavlor.

Skolor med akuta behov

Nu tar kommunen ytterligare ett steg för att utreda och förbättra trafiksäkerheten vid skolor och förskolor.

– Några skolor har akuta behov och behöver ges extra hög prioritet, säger Mathias Bohman (S), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.

Han förtydligar att det handlar om att göra miljön i skolornas närhet mer säker för hämtning och lämning av elever.

– Många mammor och pappor är stressade när de ska lämna, många kämpar för att få ihop sin dag.

Är det inte bättre att gå eller cykla med barnen till skolan?

– Det bästa är om så många som möjligt kan gå och cykla till skolan och förskolan, därför är det viktigt med trygga och säkra skolvägar. Men vi behöver även ta höjd för dem som hämtar och lämnar med bil.

I höstas blev en elev påkörd vid Internationella engelska skolan – dock utan allvarliga skador. Men den tidvis kaosartade trafiksituationen kring skolan hamnade åter igen i fokus.

– IES ligger i ett område som planerades för kontor och industri, säger Mathias Bohman.

Samma sak gäller för Sandbergska, som ligger i ett område med kontor och företag.

I centrala Väsby skjutsar många föräldrar till och från aktiviteter på Kulturskolan i Messingen. Utanför byggnaden finns enbart handikapparkeringar.

– Här måste man kunna hämta och lämna på ett säkert sätt. En möjlighet är att ta en bit av den breda trottoaren på Industrivägen utanför Messingen och göra korttids-p-platser där.