Har du sett människor med råttansikten gå omkring i Rinkeby på den senaste tiden? Du kan vara lugn, det är inte någon slags monsterråtthybrid som utvecklats, utan Järvavärdarna som går runt för att sprida information.

Råttor har varit ett problem i området länge, och trots många insatser från olika håll tycks de bli allt fler. Nu ska de dock bort, en gång för alla.

– Stadsdelsförvaltningen samverkar med alla fastighetsägare i området och trafikkontoret för att ta ett gemensamt krafttag mot råttorna. Innan har alla försökt få bort dem på olika håll var och en för sig, i olika omgångar, men det har uppenbarligen inte fungerat. Nu testar vi det här i Rinkeby och får det bra resultat kommer vi göra det på andra platser i Järva också, säger Kriz Henkel, som är arbetsledare för Järvavärdarna, och påpekar samtidigt att värdarna givetvis inte bär maskerna när de är i kontakt med medborgarna.

Kriz Henkel, arbetsledare för Järvavärdarna.

Kriz Henkel, arbetsledare för Järvavärdarna.

Privat

Samtal på stan

För att ta itu med problemet ska det bland annat sättas ut stationer med små lådor med råttgift i på olika platser. Det läggs även nät vid flera hus för att råttor inte ska kunna ta sig in, och på vissa platser läggs det ut biokol, eftersom det är mjukt och svårt för råttorna att bygga gångar i.

Sedan satsas det även stort på att informera människor om hur man ska tänka för att undvika att råttorna sprider sig, och det är alltså där personerna med råttmasker kommer in i bilden.

– Det har varit otroligt bra och givande samtal! Vi går runt och pratar med folk om hur man kan tänka för att göra det svårare för råttorna att föröka sig. Många gillar exempelvis att mata fåglarna, men tänker inte på att maten även lockar till sig råttor. Slänger man mat i vanliga soppåsen i stället för att sortera ut den är det också något som kan locka råttor. Mat på marken överlag lockar råttor, säger Kriz Henkel.

Det finns tre miljoner råttor i Stockholm, enligt staden.

Det finns tre miljoner råttor i Stockholm, enligt staden.

Järva stadsdelsförvaltning

Två råttor kan bli tusen

Järvavärdarna sätter även information med olika budskap runt om i Rinkeby. "2 råttor kan bli 1000 nya på ett år", lyder ett av dem.

Hur är det möjligt? 

– Det låter otroligt, men det är faktiskt sant! Två råttor som förökar sig kan få tio ungar. Efter två månader är de könsmogna, och kan i sin tur föröka sig och få tio ungar. Så fortsätter det så, råttor sprids väldigt, väldigt snabbt. I Stockholm finns det omkring tre miljoner råttor, folk brukar bli chockade när de hör om det. Det är egentligen ett problem i hela staden och inte bara i Järva, säger Kriz Henkel.