– Det finns inga specifika regler för stadsdelen nu, vilket gör att man får parkera ungefär var och hur man vill, ett dygn i taget, förklarar Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.

Rena drömmen för bilister, kan tyckas. Samtidigt vållar dagens system, eller brist på detsamma, oreda på gator som i Duvbos begynnelse inte var tänkta att agera parkeringsyta.

Fler bilar i Hästhagen.

Fler bilar i Hästhagen.

Alexander Kuronen

Dessutom saknas ofta trottoarer och gångbanor längs gatorna, är stadens analys.

– Alla som har promenerat och strosat i Duvbo har nog sett de stora skåpbilarna och lastbilarna som står parkerade på gator som är alldeles för smala. Det här skapar en både rörig och osäker trafikmiljö, säger Martin Solberg.

Ett fenomen som han menar är särskilt tydligt vid bland annat Solparken.

– Den har parkeringslängor på båda sidor om parken, vilket gör att den vackra parken ramas in av skåpbilar och lastbilar.

Avgift införs

Planen är att parkering hädanefter ska tillåtas endast på gator som är "breda nog", snarare än överallt. Dessutom införs parkeringsavgift på vissa ställen i Hästhagen och västra Duvbo.

– Personer som bor i andra delar av Sundbyberg har ställt sig där för att det är tillräckligt nära hem, men avgiftsfritt. Det har gjort att det har stått betydligt fler bilar där än vad som kanske är lämpligt, säger Martin Solberg.

Parkeringsavgiften är tänkt att ligga på 15 kronor i timmen. Bland övriga planerade åtgärder i Duvbo märks införande av stoppförbud, boendeparkering samt avgiftsfri parkering.

Bilar.

Bilar.

Alexander Kuronen

Förslaget togs upp i stadsmiljö- och trafiknämnden i veckan. Planen är att samtliga nya skyltar ska vara på plats i november.

– Målet är att skapa en bättre och tryggare trafikmiljö där framkomligheten ökar. Inte minst för barnen som rör sig, säger Martin Solberg.

Invånare i Duvbo fick ta ställning till förslaget på ett möte i somras. Vad tyckte de?

– Förändringarna som presenterades togs emot positivt. Den största synpunkten var att det fortfarande tillåts parkering på väldigt många gator, och att de boende ville ha tillåten parkering på ännu färre gator.