Uppklätt. På Medis har soptunnorna fått motiv som ska minska klottret. Foto: Stockholms stad

Nu ska 60 av stans soptunnor pimpas

För att minska klotter och skadegörelse kläddes soptunnor på Södermalm i grönskade motiv. Försöket var framgångsrikt, och nu vill staden att fler soptunnor ska kläs om.

  • Publicerad 16:31, 10 feb 2021

På Medborgarplatsen gjordes sex solcellsdrivna, komprimerande soptunnor om, genom att strajpas med skogsmotiv.

– De där skräpkorgarna är ganska stora, och står på torg och gågator. De är inte så snygga i sig, så vi strajpade dem i olika mönster, dels för att det blir en snyggare stadsbild, men också för att minska klottret på dem, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Ett exempel där likande försök varit framgångsrika är i Helsingborg, säger Daniel Helldén, där elskåp fått fina motiv, vilket lett till en nedgång av klotter och en minskning av stadens saneringsbudget.

– Tomma ytor är annars inbjudande, så på Medborgarplatsen har det inte klottrats som innan. Samtidigt skapas ett mer harmoniskt gaturum. Det är också en form av nudgeing, en vacker papperskorg är lättare att gå till.

Vill snygga till fler

Därför har nu staden lagt undan 200 000 kronor för att fler solcellsdrivna skräpkorgar runt i Stockholm ska göras om.

– Det är sextio stycken som ska få någon form av mönster. Vad för motiv det blir är inte bestämt än, men i Helsingborg hade gamla stadsmotiv på sina elskåp. Det hade varit ganska snyggt, säger Daniel Helldén.

Ett sätt att hitta bilder att klä dem med skulle kunna vara genom en fototävling, menar Miljöpartiet. Andra halvan av 2021 ska de stylade soptunnorna börja komma på plats.