Sedan några månader tillbaka har övervakningskameror satts upp på Tyresös högstadieskolor. Under hösten har fyra av sex skolor fått upp kameror i bland annat korridorer och skåphallar, och på de två sista pågår arbetet med att sätta upp dem.
Varför gör ni det här?
– Det är en förebyggande åtgärd och kan vara till hjälp om det händer något inne på skolan. Då kan kamerorna bistå med information. Vi hoppas att det gör att eleverna känner sig tryggare, säger Klara Watmani (S), kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Nyboda skola är en av kommunens skolor som får kameraövervakning även inomhus. Här Klara Watmani (S), kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Tyresö.
Pekka Pääkkö
Knark i skåpen
Det hela är en del i arbetet med att öka tryggheten i Tyresö kommun, som både Socialdemokraterna och Moderaterna har som vallöfte sedan 2022.
Kamerorna kan användas för att se om det till exempel hanteras knark och förekommer stölder på skolan, enligt Martin Widholm, chef för Tyresös grundskolor.
– Det händer att elever säljer och förvarar narkotika i skåpen. Finns det kameror uppsatta så tenderar de här individerna att inte vilja syssla med sådant inomhus, säger han.
Det krävs inga tillstånd för att sätta upp inomhuskameror vid den här typen av ytor som nu är aktuella på Tyresös skolor, enligt Martin Widholm.
– Det krävs bara på platser dit allmänheten har tillträde, som skolentréer och expedition och där har vi ingen övervakning, säger han och tillägger att inomhuskameror redan finns på ett flertal skolor i länet.
Rutiner för hur personalen ska agera vid risk för dödligt våld inne på skolorna, finns sedan länge, enligt Klara Watmani (S), kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Tyresö. Nu ska också en ny app, CoSafe, börja användas av all skolpersonal. "För att göra det lättare och snabbare för personalen att veta exakt hur de ska agera om något allvarligt händer", säger hon.
Pekka Pääkkö
Alla gårdar övervakade
Konsekvensbedömningar har gjorts innan kamerorna sattes upp, enligt Martin Widholm, där man vägt elever och medarbetares integritet mot behovet av övervakning.
De senaste åren har även alla skolgårdar på kommunens grundskolor, totalt 13 stycken, fått upp övervakningskameror. Den sista gården blev klar i början av 2024. Där krävs dock tillstånd, något de har fått från ansvarig myndighet.
– Där har kamerorna haft en avskräckande effekt när det kommer till oönskat beteende och ungdomar som hängt där på kvällar och helger. Det har minskat, säger Martin Widholm.