RULLAR UT. Nu startar stadens pop up-återbruk igen, en viktig åtgärd för att alla ska kunna återvinna enligt miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP). Foto: Stockholm vatten och avfall/Pekka Pääkkö

Nu rullar stadens mobila återbruk ut

Våren är här – dags att rensa. Då rullar staden ut sitt pop up-återbruk för säsongen. I år med fler stopp än tidigare.

  • Publicerad 14:22, 1 apr 2021

De senaste åren har kommunala Stockholm vatten och avfall rullat ut tillfälliga återbruksstationer runt om i staden under vår, sommar och höst. Där är tanken att man kan lämna både saker för återbruk, som kläder, mindre möbler eller elektronik, eller för återvinning, som batterier, rengöringsmedlen och gamla färg- och sprayburkar.

Syftet är att göra det lättare för alla, även de som inte har bil, att kunna återvinna sina prylar. Därför är platserna anpassade för att man ska kunna gå eller cykla dit. Det går även att låna en lastcykel om man behöver. De som har bil hänvisas till återvinningsstationerna.

Nu till helgen, 3-4 april, är det premiär för året då återbruket rullas ut på Kungsholmen.

– Det måste bli enklare att återbruka och hantera avfall i Stockholm, och det här är ett av sätten vi gör det på. Numera kan man även återbruka på alla våra återvinningscentraler, och vi utökar pop up-återbruken med fler stopp under året, säger miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) i en kommentar.

Förra året stängde staden möjligheten att kunna plocka med sig saker hem direkt på grund av coronapandemin, men den möjligheten ska nu finnas öppen igen enligt Stockholm vatten och avfall.

I år blir det en plats mindre än förra året, men antal stopp utökas från 39 till 52.

– Förhoppningen att vi genom de planerade 52 stoppen ändå kommer kunna nå fler, särskilt i de områden där man har längre till en återvinningscentral eller andra återbruksmöjligheter, uppger Katarina Luhr

Har ni planer på att ha detta rullande året om?

– Jag hoppas på att pop up-återbruken i framtiden kan rulla året om, men än så länge är det väderberoende. Pop up-återbruken är ett säkert vårtecken.

Pop up-återbruket

Personal på plats hjälper till med att bedöma vad som kan återanvändas och vad som kan återvinnas. Grovavfall i den storlek som man själv kan bära går bra att lämna.

Saker man kan lämna för återbruk: Kläder och skor, mindre möbler, inredningsartiklar, köksutrustning, sportutrustning och elektronik.

Saker man kan lämna för återvinning: Trasiga saker, batterier, rengöringsmedel, gamla färg- och sprayburkar, nagellack, mindre elektronik (storlek som en mikrovågsugn)

Visa merVisa mindre

Schemat för april och maj

För samtliga datum är återbruket på plats 10-16, med reservation för ändringar. För senaste informationen och fullständigt schema se https://www.stockholmvattenochavfall.se/

April
3-4 april: Kungsholmen (Moa Martinssons torg 79)

10–11 april: Kungsholmen (Norr Mälarstrand 31), Vällingby torg (vid Vittangiplan)

17 – 18 april: Norrmalm (Lilla Bantorget), Kista torg

24 – 25 april: Östermalm (framför Fältöversten), Tenstagången

Maj

1 – 2 maj: Norra Djurgårdsstaden (Storängstorget), Älvsjö torg

8 – 9 maj: Östermalm (Birger Jarlsgatan/Runebergsgatan), Solberga (vid Klacktorget)

15 – 16 maj: Östermalm (Valhallavägen 79), Fruängen (Fruängsgången 7)

22 – 23 maj: Södermalm (Medborgarplatsen), Liljeholmen (Liljeholmstorget)

29 – 30 maj: Hornstull (Verkstadsgatan 2), Örnsberg (Hägerstensvägen 172)

Visa merVisa mindre