1985 invigdes mormonförsamlingen Jesu kristi kyrka av sista dagars heligas tempel i Stockholm, strax intill Västerhaninge centrum. Tillsammans med Helsingfors och Köpenhamn är det de enda av sitt slag i Norden.

Men den som har passerat förbi de senaste veckorna har mötts av en avstängning och nedrivna väggar. Anledningen är templet ska bytas ut.

– Planen var att renovera den befintliga byggnaden, men det är nästan 40 år sedan den byggdes och sedan dess har man inte gjort några större renoveringar eller förbättringar, säger Daniel Palm, nationell kommunikationsansvarig för kyrkan.

När man började gå igenom byggnaden inför renoveringen insåg man att det var flera saker som inte gick att reparera. Enligt Daniel Palm rörde det sig bland annat om att kyrkan inte är byggd tillräckligt djupt till frostfri grund. När marken har rört på sig har det blivit sprickor i fasaden.

Templet i Västerhaninge ska rivas.

Templet i Västerhaninge ska rivas.

Anna Ludvigsson

Ska byggas upp igen

Därför fattades beslut om att bygga nytt i stället.

– Tanken är att mycket kommer att vara sig likt men den nya byggnaden blir lite längre och lite bredare och det kommer att läggas till en källare för verkstad och teknikutrymmen, säger han.

Med den nya byggnaden hoppas de även kunna öka tillgängligheten till templet. I dag finns en stentrappa som gör det svårt för personer i rullstol att ta sig in och hela tomten lutar.

Så här ser visionen ut för det nya templet i Västerhaninge när det står klart.

Så här ser visionen ut för det nya templet i Västerhaninge när det står klart.

Intellectual Reserve, Inc.

– Så nu försöker vi göra den tillgänglig för alla, oavsett funktionsvariation.

Just nu pågår rivningen av väggarna på den gamla byggnaden.

– Vi kommer att lyfta av guldstatyn från spiran utanför också, det ser vi lite som en milstolpe, säger Daniel Palm.

Inför rivningen har man hållit informationsmöten med grannar i närområdet. Byggnationen beräknas ta drygt tre år, men det finns i dagsläget inget exakt slutdatum.